Perui kapcsolat

Pest Megye Önkormányzata 2017. évi külügyi terve alapján a külügyi tevékenységét igyekszik elsősorban a gazdaságfejlesztés, a külföldi befektetési lehetőségek előmozdításának szolgálatába állítani. Ebben az évben új külkapcsolatként jelentkezett a perui Cajamarca régió.

Cajamarca Peru egyik legszegényebb régiója. A kormányzójuk tájékoztatása szerint a közeljövőben az iparosodás pályájára szeretnének állni, azonban – főleg az elmúlt évek bányászati tevékenysége miatt – jelenleg több mint ezer környezetvédelmi kötelezettségvállalási ügy vár megoldásra.

cajamarca peruAranybánya a cajamarcai régióban (Forrás: aranyvilag.blog.hu)

Ilyen a bányászati kitermelés környéki területeken a súlyos szennyezés, ami problémát és veszélyt jelent a víz- és talajminőségre, valamint a lakosság egészségi állapotára. Cajamarca régió területét termékeny völgyek és hegyvidéki területek színesítik, amely a tejtermelés és a kávétermesztés mellett változatos mezőgazdasági tevékenységre egyaránt kiválóan alkalmas. Számtalan tanulmány készült arról, hogy a régióban folytatott állattenyésztés, erdőgazdálkodás és ökoturizmus egyaránt komoly versenyelőnyt képvisel.

A tartomány leginkább a nehézfém-szennyezés (és általában a környezetszennyezés), a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a vízgazdálkodás, a felsőoktatási együttműködés, a KKV-k közötti együttműködés és a regionális idegenforgalom terén szeretne együttműködést kialakítani Pest Megye Önkormányzatával, Pest megyei oktatási-tudományos intézményekkel és vállalkozásokkal.

Pest Megye Önkormányzata a fenti ügyekben történő együttműködés mentén is szeretné segíteni a déli nyitás politikáját. A konkrét együttműködési lehetőségek feltárása érdekében 2017. szeptemberében a közgyűlés elnöke vezetésével, Pest megyei cégek képviselőivel és más szervezetek részvételével, delegáció utazik Cajamarca-ba az együttműködés konkretizálása érdekében.

A régióval közösen egy együttműködési keretmegállapodás-tervezet került kidolgozásra.

www.pestmegye.hu

 

Friss híreink

facebook

net4eu