Megjelent a Pest megyei Kodály CD

„Ha felülök, hej, a pátyi határon...”

Újabb hiánypótló, kulturális örökségvédelmi, értékmegőrző kiadvány jelent meg Pest Megye Önkormányzatának gondozásában.

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából készült el az a népzenei, népdalos CD kiadvány, melyen a zeneszerző, népzenekutató 1903-1923 közötti időszakban végzett népdalgyűjtő munkásságának összefoglalása hallható. Korabeli népdalok az alábbi kilenc településről gyűjtve: Dabas (Gyón), Dömsöd, Gomba, Őrbottyán (Őrszentmiklós), Páty, Szigetszentmiklós, Tinnye, Tök, Váchartyán. Az egyes dallamok megtalálható a MTA BTK Zenetudományi Intézet honlapján, a Kodály Rendben (ezúton is köszönjük Dr. Szalay Olga, az intézet tudományos főmunkatársa, Kodály kutató segítségét).

Az összesen mintegy 110 népdal között természetesen találunk az autentikus népdalok mellett műdalos hatású dallamokat, magyar nótákat is, melyek további felhasználásra nem kerültek, viszont egyértelműen tükrözik, hogy a polgáriasodás következtében a műdalok ugyanolyan jelleggel megtalálhatók voltak 100-150 évvel ezelőtt is a vidéki lakosság dallam-repertoárjában.

Kodály CD füzet 2017 Előlap

A kiadvány zenei rendezője Terék József, Magyar Arany Érdemkereszttel, Pest Megyéért Emlékéremmel kitüntetett zenei előadóművész, zeneszerző. Zenekarával –Terék József és barátaival – 2008 óta 18 népzenei CD kiadványt készítettek el, illetve saját szerkesztésében további három, hiánypótló népdalos, népi zenekaros, népviseletes könyv jelent meg szülőföldjéről, a Tápió mentéről. Szerkesztésében a Kodály CD-n olyan népzenei összeállítások hallhatók, melyek mindenki számára könnyen hallgathatók és érthetőek. A megyében annak idején, több helyen is megtalálható vonósbandás megszólalásra hasonlító előadásmódban csendülnek fel szebbnél-szebb melódiák. Ezek jellegzetes dallamfordulataikkal egyértelműen bizonyítják, hogy az egykoron betelepült nemzetiségi lakosok által hozott dallamok miként is épültek be a magyar zenei kultúrába, dallamvilágba, magyar szöveggel felcsendülve a kiadványon. A hegedű, brácsa, nagybőgő, cimbalom alaphangszerelésen kívül hallható a citera, a hosszúfurulya, a tárogató is.

A kiadványon közreműködnek:
Bese Botond – duda (Magyar Dudazenekar tagja, népzenetanár)
Birinyi József – citera (Hungarikum Szövetség elnöke, népzenész)
Dezider Axmann – cimbalom (szlovákiai cimbalomművész)
Haraszti Júlia és Haraszti Mária – ének (a 2015-ös Fölszállott a Páva győztesei)
Hetényi Milán – ének, hosszúfurulya (Magyar Állami Népi Együttes énekese)
Horváth Éva Sára – ének (népi ének tanár)
Hrúz Szabolcs – prímás (Madách díjas népzenész, Dűvő Népzenei Együttes)
Kubinyi Júlia – ének (A Népművészet Ifjú Mestere, Junior Príma díja)
Pál Mihály – terchegedű (Jászság Népi Együttes zenekarvezetője)
Sass Éva – ének (több országos népdaléneklési verseny győztese)
Seres Vilmos – klarinét (Rajkó zenekar)
Szekeres Marcell Péter – nagybőgő (Terék József és barátai)
Terék József –nagybőgő, tárogató (zenekarvezető)
Tóth Gergely – brácsa (Cimbaliband)

A kiadvány a SuperSize Recording Stúdiójában készült Törökbálinton, Fehér Dániel „Dexter” segítségével 2017-ben.
A kiadványhoz méltó körülmények között készültek el a professzionális hangfelvételek, ezáltal mindenki számára jól hallgatható lesz a 72 perces CD kiadvány 14 összeállítása, melyekben 54 népdal került feldolgozásra.

További érdekessége még a kiadványnak, hogy ebben az évben ez az első Kodály CD (és nagy valószínűséggel az egyetlen), mely Magyarországon elkészült. A XX. század elején rögzített népdalos értékeink népszerűsítésének következményeként újra be fog kerülni a köztudatba valamennyi Pest megyében felgyűjtött népdal, melyek innentől kezdve bárki számára beszerezhetők, megtanulhatók, megtaníthatók. Ez által újabb 3-4 generációra megörökíthetőek
azok a népdalos értékeink, melyek mára szinte elveszni látszottak. A kiadvány segítségével itthon és külföldön is meg tudjuk mutatni, hogy Pest megye milyen egyedi és nagyszerű népdalos, népzenei értékkel rendelkezik.

A lemezbemutató koncertre 2017. szeptember 24. vasárnap 17 órakor kerül sor a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Házban (Tököli u. 19.).

www.pestmegye.hu