Csepel-szigeti értéktúra

A Pest megyei értéktárban 164 érték található. Ez a szám és az értékek különlegessége, a magyar nemzeti kultúrában és a megye életében betöltött szerepe indokolttá teszi, hogy szakmai és egyéb körök, csoportok, közösségek számára is ismertebbé, vagy még inkább ismertté váljanak. Ebből a célból az értékek bemutatására irányuló városnéző, kalauzoló interaktív sétákat, értéktár túrákat szervez Pest Megye Önkormányzata.

Az értéktár túrák során egy-egy település, város mutatja be egyfajta idegenvezetéssel az ott és a környéken lévő értékeket.

Az első túrára Érden került sor, a következőn Márianosztrára látogattunk el, ahol a résztvevők vezetett túrán jártak a Kopasz-hegyen, megtekintették a Magyarok Nagyasszonya Bazilikát, és sétát tettek a pálosok kincse nyomában.

IMG 0235Szigetújfaluban zimmet kropf'n süteménnyel várták a túrázókat

A harmadik túra keretén belül a Csepel-sziget értékeit fedeztük fel. Első állomásként a 314 méter magas szigetszentmiklósi Lakihegyi adótornyot tekintettük meg. A torony működését 1928-ban kezdte meg, és – kisebb-nagyobb megszakításokkal – egészen 1977-ig, a lényegesen korszerűbb Solti rádióadó üzembe helyezéséig működött.

Halásztelken és Tökölön áthaladva érkeztünk a Csepel-sziget egyik legszebb településére, Szigetújfalura, ahol ma is jelentős a német kisebbség száma. A településről a megyei értéktárba két sportoló életpályája került be: Horváth István ökölvívóé és Pintér József labdarúgóé.

IMG 0263Szerb templom belseje

A túra utolsó helyszíne Ráckeve volt, ahol ezeken a napokon zajlott az Őszi Ászok Fesztivál. Ráckeve azon városok egyike, ahonnan a legtöbb érték szerepel a megyei értéktárban. A túrázók ezek közül a Szerb (Nagyboldogasszony)-templomot tekintették meg először. A templomot Mátyás király uralkodása idején 1487-ben szentelték fel, melyet a török elől az al-dunai Kevéről a 15. században ide települt rácok emeltettek, s az építkezésen feltehetőleg Budáról érkezett olasz kőművesek és kőfaragók is dolgoztak. Európában északabbra, Magyarországon pedig sehol máshol nem található gótikus szerb templom.

IMG 0281A Hajómalom működés közben

A régi városháza mellett elhaladva érkeztünk meg túránk utolsó állomásához, a Ráckeve jelképkeként is ismert – Európa egyetlen szabadtéri vízen működő, látható és látogatható – Hajómalomhoz, ahonnan látható az Árpád híd is.

Pest Megye Önkormányzata ezúton mond köszönetet Szadai József (Ráckeve) és Paulheim Vilmos (Szigetújfalu) polgármestereknek a programban való részvételükért.

Az értéktúra Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

A túra fotói ITT tekinthetőek meg.

www.pestmegye.hu