Újabb milliárdos Inpark-fejlesztés

Magyar kereskedelmi vállalat költözik a pátyi ipari parkba.

Rövid időn belül a második logisztikai létesítmény épül a pátyi ipari parkban. Az Inpark ezúttal a hazai műszakicikk-kereskedelmi piac meghatározó szereplője, az Euronics számára fejleszt egyedi igényekre szabott, energiahatékony raktárépületet. A több mint 2,5 milliárd forint értékű beruházás munkálatai már megkezdődtek, az átadásra 2018 tavaszán kerül sor.

Újabb céggel bővül a nemzeti ipari park hálózat bérlőinek sora. A NIPÜF Zrt. által kialakított központ ad otthont a Vöröskő Kft. új raktárának. A magyar tulajdonú vállalkozás – amely az Euronics márkanév kizárólagos magyarországi képviselője – innen szolgálja ki 68 egységből álló országos üzlethálózatát.

paty iparipark kuhne nagel 2Inpark, Páty

Az új bérlemény kiválasztásánál fontos tényezők voltak a korábbinál nagyobb, funkcionálisan jól tagolt raktárterület, a műszakicikk-kereskedelemben jellemző szezonális ingadozások kockázatmentes kezelése, a változó termékportfólióra való gyors és rugalmas átállás lehetősége, továbbá az eddigi bérleti modell egyszerűsítése révén elért költségcsökkentés.

Az állami tulajdonú NIPÜF Zrt. szeptemberben kezdte meg az új csarnok előkészítő munkáit. A közelgő tél és a kiszámíthatatlan időjárás miatt feszített tempóban zajlik a kivitelezés, csúcsidőben egyszerre 100–120 munkás dolgozik az építkezésen, hogy tavaszra befejeződhessen a projekt. Az „A” kategóriás komplexum csaknem 12 ezer négyzetméternyi raktár- és 350 négyzetméternyi irodaterületet foglal magában, és igény szerint bővíthető. A háztartási és szórakoztatóelektronikai berendezések raktározási sajátosságaihoz igazodva három különböző technológiát alkalmaznak. A nagy fehérárut (hűtőszekrény, mosógép, tűzhely stb.) tömbös, a raklapra csomagolt termékeket állványos rendszerben tárolják, míg a nagy értékű műszaki cikkek számára speciális értéktári polcos rendszert alakítanak ki.

A raktárban egyszerre 80–135 ezer darab terméket tárolnak majd, megközelítőleg 2,5–4 milliárd forint értékben, ezért kiemelt szerep jut az ipari park által nyújtott biztonságnak. A Vöröskő Kft. és logisztikai szolgáltatója együttesen körülbelül 60 főt foglalkoztat majd az új egységben, a létszám a tervezett növekedési ütem mellett évi 5–8 százalékkal növekedhet.

„Az újonnan épülő pátyi raktárunk a korábbiaknál kedvezőbb kihasználtságot garantál, miközben képes lesz lépést tartani a későbbi növekedésünkkel. A jól elkülönített terek révén növekszik a hatékonyság, csökkennek a fajlagos költségek és javulnak a kiszolgálási idők. Mindez roppant fontos a versenyképességünk szempontjából, mivel a szektor egyre inkább az aznapi, legfeljebb másnapi teljesítésre rendezkedik be. A terveink között szerepel egy, a Vöröskő Kft. által vezérelt logisztikai rendszer létrehozása. Az új raktár ehhez is jó alapot kínál, mivel az Inparkban nemcsak ipariingatlan-fejlesztőre, hanem olyan partnerre is találtunk, amellyel hosszú távra tervezhetünk” – mondta dr. Fazekas Péter, a Vöröskő Kft. ügyvezető igazgatója.

euronics patyKörülbelül 60 főt foglalkoztat majd az új egységben az Euronics

„Egy éven belül a második csarnokot építjük Pátyon. Ez is szemlélteti, hogy a gazdasági élet bármely szereplőjének tudunk gyors és rugalmas megoldást kínálni – legyen szó a gyártás, a szerződéses logisztika, vagy akár a kereskedelem területén működő vállalatról. Jelenleg is számos újabb fejlesztés előkészítésén dolgozunk, az évtized végéig százmilliárd forintos nagyságrendben valósítunk meg újabb beruházásokat. Olyan területeket választunk ki, amelyek stratégiai elhelyezkedésüknél fogva hozzájárulhatnak a jövő okos városainak létrejöttéhez. A létesítmények tervezésekor is olyan intelligens, energiahatékony megoldások alkalmazására törekszünk, amelyek ugyanebbe az irányba mutatnak, továbbá elősegíthetik partnereink versenyképességének javulását. Nagy hangsúlyt helyezünk továbbá a modern technológiák telepítésének ösztönzésére, amelyek révén magas hozzáadott értékű munkahelyek jöhetnek létre” – mondta Török Zsombor, a NIPÜF Zrt. vezérigazgatója.

Az Inpark pátyi projektje hazánk – egyben egész Közép-Európa – legnagyobb iparipark-fejlesztési programjának a része, amelynek keretében a következő években több százmilliárd forintot fordítanak modern gyártó- és logisztikai létesítmények megvalósítására országszerte.

Az Inparkról

Az Inpark a magyar állami tulajdonú NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. márkaneve. A 2015 decemberében alakult társaság feladatai közé tartozik az országos iparipark-hálózat fejlesztése. Ennek keretében hazai és nemzetközi piaci szereplők ipariingatlan-igényeinek teljes körű kiszolgálását végzi a helyszínek felkutatásától és a telekvásárlástól a tervezésen és kivitelezésen át a hosszú távú üzemeltetésig. Létesítményeit sztenderd, vagy egyedi igényekre szabott (built-to-suit) formában valósítja meg.

Az Inpark számos városban, országszerte több száz hektáron dolgozik a további projektek előkészítésén. A komplex fejlesztésekkel ösztönzi a hazai és külföldi cégek betelepülését, új technológiák meghonosítását, ezen keresztül pedig a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését. Az egész országot lefedő nemzeti iparipark-hálózat kialakítása során az Inpark által a következő években megvalósítandó beruházások összértéke elérheti a 150–200 milliárd forintot. Ez Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű ingatlanfejlesztési programja, amelynek nyomán az ország számos stratégiai pontján jönnek létre ipari centrumok.

A pátyi ipari parkban tervezett fejlesztések lebonyolítására a NIPÜF Zrt. 2016 augusztusában létrehozta a NIPÜF Páty Ipari Park Kft.-t. Az Inpark Páty mintegy 42 hektáros területén összesen 188 ezer négyzetméternyi ipari létesítmény kaphat helyet.

A Vöröskő Kft.-ről

A veszprémi székhelyű Vöröskő Kft-t. 1989-ben alapították, tulajdonosai magyar magánszemélyek. A cég 2001 áprilisában csatlakozott az Euronics International Ltd. nemzetközi beszerzési társuláshoz, amelynek 31 országban több mint 11 ezer üzlettel jelen lévő szervezetének égisze alatt a Vöröskő Kft. használja a márkanevet, a jól bevált „know-how”-t, és részt vesz a nemzetközi akciókban is.

Az Euronics napjainkra Európa vezető beszerzési társulásává vált, forgalma kétszer akkora, mint az őt követő konkurensnek. Az Euronics beszerzési társuláshoz történt csatlakozással együtt a Vöröskő Kft. továbbra is magyar tulajdonban maradt.

A folyamatos és dinamikus növekedésnek köszönhetően az Euronics mára az ország összes megyéjében, pontosabban 64 városban, 68 áruházzal van jelen, ezáltal a cég a magyarországi műszakicikk-kereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé vált.

www.pestmegye.hu