DANUrB katalógus az egykori királyi birtok értékeiről, avagy „Mit rejt a Királynék Szigete”?

Munkamegbeszéléssel folytatódott az INTERREG DANUrB nemzetközi projekt Pest megyei megvalósítása.

Ráckeve midig is Pest megye déli részének a turisztikai központja volt. A látogatók száma és az ott töltött éjszakák bizonyítják, hogy a település jó híre sok család és közösség számára vonzó, és a visszajelzések is azt mutatják, hogy ez a vonzerő a legkevésbé sem csalóka, hanem nagyon is erős, élménnyel teli tartalomhoz vezet. Ha minden jól alakul, ez a sikertörténet a jövőben is folytatódni fog, a város kiemelt pólusa lehet az elkövetkező évek Pest megyei turisztikai egyeztetéseinek.

Hajomalom 01 sRGBA ráckevei Hajómalom

Izgalmas feladat, hogy a DANUrB nemzetközi együttműködéssel megvalósuló projektje hogyan és miben tud segíteni a városnak. Nem könnyű a feladat, hiszen ez a projekt alapvetően olyan településeket céloz meg a Duna mentén, ahol a vendégforgalom alacsony, és a látogatók számára szinte láthatatlan az adott vidék, egyébként sok esetben igen számos és izgalmas természeti értéke. Ezzel szemben Ráckeve élettel teli, programokban gazdag, a közösséget is megmozgató, önkéntesek bevonásával megvalósuló értékekről ismert. A Ráckevei Hajómalom, ami 2017-ben elnyerte Pest megyében az év megyei értéke címet(!) az egyik legjobb példa erre.

Ezért olyan különleges a kihívás, amire a megyei önkormányzat munkatársai és a településeket képviselő polgármesterek, a kulturális élet, vállalkozások és a helyi közösségek együtt keresik a választ: felismerni a további lehetőségeket, és bemutatni a jó gyakorlatokat a Duna más települései számára is, Ausztriától egészen a Duna-deltáig. Nehéz, de nem lehetetlen, és úgy tűnik, hogy az épített örökségre, a hagyományokra, az évszázadokra visszatekintő legendákra, történetekre és a közelmúlt nagyvilágban is ismert személyiségeire alapozva lehet és érdemes további fejlesztési lehetőségeket keresni. Főleg akkor, ha kilépünk az egyes teleülésekről és összekapcsoljuk a közösségeket és az ott található látnivalókat, értékeket. Márpedig a DANUrB egyik célja éppen ez, felismerni a közös, kapcsolódó értékeket és élményeket – egy nagyobb egység lehetőségét – és újragondolni azt a kapcsolatot, ami az ott élő embereket odaköti a településhez és a közösséghez.

 RáckeveDanurbmontázs3

A Ráckeve, Szigetbecse és Szigetújfalu polgármesterei és további érintettek részvételével megtartott munkamegbeszélésen összesen 20 ilyen helyszín, örökség, vagy nem kézzelfogható érték került napirendre, ami alig egy óra alatt további 11 értékkel bővül a résztvevők egyetértése alapján. A középkori eredethez, az itt élő szerb és német nemzetiségek hagyományaihoz, a természeti és táji adottságokhoz (melyek André Kertész révén váltak az egyetemes kultúra részeivé) kapcsolódó értékek, az egyediség és különleges sokszínűség méltán megérdemli a nagyobb figyelmet, első körben a DANUrB közösségén belül, majd a szélesebb világ számára is. A következő hónapok a további adatgyűjtésről, kutatásról és a lehetőségek felméréséről szólnak majd - együtt turizmusfejlesztésben és a művelődési, múzeumi intézményekben dolgozó szakemberekkel, illetve a mérvadó helyi vállalkozásokkal. A cél nem kevesebb, mint egy Duna-menti "európai kulturális sétány" létrehozása a folyó teljes szakaszán, és a mi feladatunk, hogy ebben Pest megye ott legyen a legfontosabb helyszínek között fent, északon, a Dunakanyarban, és lent délen, a Szigeten. Az egyik legnagyobb dunai szigetünkön ami (mint kiderült) éppen azért olyan különleges közösségeiben és történeteiben, mert Királyok, Királynék és Nádorok birtoka, nyári pihenő helyszíne volt évszázadokon keresztül, ahol kincseket és javakat, vagy éppen új hazát kereső közösségek hajóit ringatta a Duna, ami a rómaiak alatt még két világ határa volt, de mára kapocs az itt élő emberek között.

A DANUrB projektről: http://www.pestmegye.hu/2-uncategorised/3748-danurb