Belterületi utak fejlesztése – Szigetszentmárton

A belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására 53 települési önkormányzat nyert el összesen 4 milliárd forintot 2017 nyarán. A felhívásra 147 pályázat érkezett, összesen 12,7 Mrd Ft támogatási igénnyel, ami háromszoros túligénylést jelent az útfejlesztés vonatkozásában. Az eredeti 3,5 milliárd forintos támogatási keretet további fél milliárd forint megemelésével biztosították.

A támogatásból az önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítését, felújítását és korszerűsítését valósítják meg, ezzel is javítva a helyi munkába járás körülményeit és a helyi gazdálkodó szervezetek működési feltételeit, a munkahelyek és közszolgáltatások jobb elérését. Az egyes Pest megyei települési önkormányzatok 20-150 millió forintot nyertek el. A támogatás eredményeként 53 települési önkormányzat területén javul a belterületi utak állapota: összesen 14 200 m szilárd burkolattal újonnan ellátott önkormányzati tulajdonban lévő belterületi út megépítésére, valamint 48 420 m önkormányzati tulajdonban lévő belterületi út felújítására nyílt lehetőség.

A pályázat egyik nyertese Szigetszentmárton Község Önkormányzata volt, amely 40,15 millió Ft értékű vissza nem térítendő támogatásban részesült 2566 méter útszakasz korszerűsítésével.

szigetszentmárton

A projekt keretében az Állomás utca, Bercsényi utca, Duna utca, Hatház utca, Hársfa utca, Nyárfa utca, Petőfi utca, Rév köz, Sport utca, Telkes utca burkolatának felújítása valósult meg összesen 2566 méter hosszúságban. A szikkasztó árkok összesen 1186 folyóméteren keresztüli profilozásával nőtt a vízelvezető rendszer kapacitása, ezáltal az utak víztelenítése javult, ami az utak élettartamát növeli. Valamennyi út teherbírása növekszik a kétrétegű iszapaszfalt bevonat kopórétegenkénti beépítésével.

A Nyárfa utca mindkét oldalon történő félméter nagyságú szélesítésével a forgalmi sáv biztonságosabb használatát tette lehetővé. Az új útpadkák kialakítása az útszélek letöredezését akadályozza meg, illetve az utak víztelenítését segíti. A projekt keretében a Petőfi, Telkes és a Bercsényi utcákban megtörtént a közlekedési/tájékoztató táblák cseréje (összesen 5 db). A Telkes utca polgármesteri hivatal előtti területén összesen 2 db kerékpártámasz került elhelyezésre. Az utcák felújítása javítja a tömegközlekedési lehetőségek (Volánbusz és HÉV) elérhetőségét és megközelíthetőségét, továbbá a kerékpártámaszok kihelyezése is a fenntartható közlekedési módok erősítését szolgálja.

Az utak szilárd burkolata és a telkek közötti sávba 43 db díszfát ültettek, amelyek védi az ingatlanokat, így a lakókat a zaj és a légszennyeződéstől, illetve kulturált, egészséges lakókörnyezett biztosítanak.

Támogató: Nemzetgazdasági Minisztérium
Támogatás forrása: Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatából
Megvalósítás helye: 2318 Szigetszentmárton, Állomás utca, Bercsényi utca, Duna utca, Hatház utca, Hársfa utca, Nyárfa utca, Petőfi utca, Rév köz, Sport utca, Telkes utca
Kivitelezést végző cég: Bitunova Kft.
A projekt kezdésének dátuma: 2017. december 05.
A projekt befejezésének dátuma: 2018. május 16.

www.pestmegye.hu