Elkészült a Hévízgyörk saját népdalait tartalmazó kiadvány

Szeptember 15-én 14 órai kezdettel rendezik meg a hévízgyörki Tájház udvarában a IV. Hévízgyörki Értékek Napját.

A 2015-ben életre hívott Helyi Értéktár Bizottság feladata a helyi értékek népszerűsítése. A helyi népdalos értékek megmentése céljából 2016-ban már megjelent egy népzenei cd kiadvány „Hévízgyörki torony tetejébe” címmel, mely a Helyi Értéktár Kiállítás megvalósításával folytatódott a 2017. évben.

Idén elkészült az elmúlt 65 év tudományos és helyi kutatók munkáját összegző „Hévízgyörki népdalok című könyv, melyben 110 adatközlő helyi énekes 215 népdalát találhatjuk 270 oldalon keresztül. A kutatómunkát kilenc népzenekutató végezte az ötvenes évek közepétől kezdődően. Kiss Lajos, Kertész Gyula, Tímár Sándor, Lázár Katalin, Hintalan László, Martin György, Erdélyi István, Halmos István, valamint Terék József kutatói munkáinak köszönhetően dokumentálva lettek a korabeli és jelenlegi gyűjtések. Valamennyien a MTA BTK Zenetudományi Intézet Népzenekutató Csoportjának tagjaiként jártak a Galga mente szívében és örökítették meg a helyi népdalokat, gyermekjátékokat, a helyi szokásokat.

Terék József Hévízgyörki népdalok 2018

Terék József Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferenseként 2017 szeptembere óta végzi népzenekutatói tevékenységét Pest megye 187 településén, melynek első, népdalos könyv formájában megjelenő munkája egy adott település népdalos értékeinek tekintetében a most megjelenő „Hévízgyörki népdalok”. Valamennyi helyi népdalos érték teljes feltérképezése és újra gyűjtése folyamatban van és mindezeket a települési értékeket kiegészítve a Zenetudományi Intézet, valamint a Néprajzi Múzeum adattárában található helyi dallamokkal egy hiteles képet kapunk 2019-re minden Pest megyei település népdalos anyagával kapcsolatban.

A kiadvány társszerzője Dr. Lázár Katalin, a MTABTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, egykori Hévízgyörk kutató. A kiadvány lektora Dr. Domokos Mária, a MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Magyar Népzene Tára szerkesztője.

A szakmai kiadvány egész Pest megyében egyedülálló, hiszen eddig még nem került sor települési népdalos könyv kiadására, melyben megtalálhatók a régi gyűjtőmunkák, illetve felölelné a jelenleg megtalálható helyi népdalos értékeket is.
Az összesen 1009 dallamrögzítés nagyjából 600 helyi dallamot tartalmaz és azok variációit, melyekből tudományos szempontok szerint kerültek kiválogatásra a legértékesebbek.

A kiadvány egyben Pest Megye Önkormányzatának, illetve a MTA BTK Zenetudományi Intézetének első közös szakmai munkája. A könyv Hévízgyörk Község Önkormányzatának finanszírozásában kerül kiadásra, melynek szakmai támogatója volt Pest Megye Önkormányzata, illetve a MTA BTK Zenetudományi Intézet.

Látogassanak el 2018. szeptember 15-én Hévízgyörkre, ahol a Tájház udvarán megelevenednek az öt helyi népdalénekes csoport, valamint a tavasszal 165 általános iskolai tanuló részvételével megrendezett I. Hévízgyörki Népdaléneklési Verseny (Pest megye, Budapest) kategóriagyőzteseinek előadásában Hévízgyörk népdalai.

A könyv a helyszínen megvásárolható!
A programra a belépés díjtalan!

www.pestmegye.hu