652 új munkahelyet teremt a REHAU

Több, mint 150 millió eurós befektetéssel építi meg autóipari alkatrészek szériagyártásához új gyárát Újhartyánban a svájci tulajdonú REHAU-Automotive Kft.

Újabb állomáshoz érkezett a REHAU Verwaltungszentrale AG leányvállalata: a tervek valósággá válnak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével a cég vezetői ünnepélyes keretek között letették az új üzem alapkövét. Beindult az építkezés, jövő ilyenkor pedig már munkába is állhatnak a dolgozók, akik a legkorszerűbb technológia elsajátítása után hosszútávú, biztos jövedelemszerzésre tehetnek szert.

Markus Grundmann, a REHAU Automotive Divízió vezérigazgatója az alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, a polimereket gyártó cégcsoport 25 évvel ezelőtt nyitotta meg első értékesítési irodáját Magyarországon. Azóta nagy utat jártak be.
- Tizenhárom évvel ezelőtt az Audi kiszolgálására összeszerelési, és logisztikai központot létesítettünk Győrben, majd öt évvel ezelőtt ugyanitt, egy közel 50 millió eurós befektetéssel létrehoztuk a REHAU első magyarországi gyárát, amely a megnövekedett megrendelések miatt jelenleg éppen bővítés alatt áll – emlékezett vissza a vezérigazgató a kezdetekre.

rehau pic small 03

Miért pont Újhartyán?

A több mint félmillió különböző lökhárítót gyártó REHAU több helyszínt is szemügyre vett hazánkban, Romániában, Csehországban és Szlovákiában. Mivel világszinten megnyerte a Daimler új üzletét, az érintett autók nagy többsége pedig Kecskeméten készül majd, ezért adott volt a döntés: Újhartyán optimális közelségre van a kecskeméti Mercedes gyártól, és stratégiailag nagyszerű a település elhelyezkedése ahhoz, hogy könnyedén el tudja látni az egyéb régiós partnereket is. Magyarország választásához hozzájárultak többek között a győri gyárépítéssel kapcsolatos pozitív tapasztalatok is. A REHAU terjeszkedését egyaránt segítette a kormány, a városok vezetése, és a helyi ipari parkok. Az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy a magyar munkaerő jól képzett, tapasztalt, lehet rá építeni. Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta: hosszú tárgyalásokat folytattak a REHAU képviselőivel azért, hogy a svájci vállalat új beruházása hazánkban valósuljon meg.

- Magyarország olyan ország, mely rendkívül nyitott gazdasággal rendelkezik, az export, illetve a beruházások alapvetően határozzák meg a magyar gazdaság teljesítményét, és ebbe a versenybe Magyarország is benevezett. Beneveztünk abba a versenybe, hogy minél több modern technológiát képviselő, azt kifejlesztő, és alkalmazó vállalat számára bizonyítsuk be, hogy nálunk van a legjobb helye a beruházásaiknak. Persze a sikert itt sem adják ingyen, mint ahogyan a REHAU-val is hosszú tárgyalásokat folytattunk annak érdekében, hogy megelőzve a regionális vetélytársakat, -akik szintén szerették volna megszerezni a beruházását-, végül ide, Magyarországra csábítsuk. Nyilvánvalóan szükség volt ezen verseny megnyerésére ahhoz, hogy elmondhassuk, hogy Európa legalacsonyabb adói Magyarországon vannak, hogy elmondhassuk, hogy a munkajogi szabályozás Magyarországon a legrugalmasabb európai összevetésben, és, hogy elmondhassuk, hogy a magyar oktatási rendszert átalakítottuk annak érdekében, hogy a megfelelő számban, és a megfelelő minőségben legyen képes arra, hogy a munkaerő utánpótlást biztosítsa. Magyarország sikeréhez tehát mindezekre szükség van, de ahhoz, hogy sikeresek legyünk, ahhoz szükség van barátokra, és a gazdaságban szükség van stratégiai partnerekre is – fejtette ki Szijjártó Péter, aki ezután aláírta a REHAU Automotive Divízió vezérigazgatójával, Markus Grundmannal a magyar kormány, és a REHAU között létrejött stratégiai együttműködési megállapodást, amellyel a REHAU a 78. olyan partnercég lett Magyarországon, amelyet kiemelt figyelemmel tartanak számon.

REHAU alapkoletetel 0016A képen balról jobbra: Schulz József polgármester, Pogácsás Tibor, Szijjártó Péter, Markus Grundmann divízió vezérigazgató, Steffen Gruber ügyvezető igazgató

63 ezer négyzetméter

A REHAU 44 hektár területet vásárolt meg tervei megvalósításához, ám egyelőre ennek csak valamennyivel több, mint a fele kerül beépítésre. Ennek oka: a vállalat elegendő területet kíván hagyni az esetleges jövőbeni fejlesztésekhez.
- Külső alkatrészeket, például lökhárítókat, spoilereket, illetve egyéb pótalkatrészeket gyártunk majd az újhartyáni 63 ezer négyzetméteres üzemben a következő év őszétől. Világszinten is a legmodernebb REHAU-Automotive gyáregységet építjük fel, körülbelül 150 millió eurós beruházásról van szó – magyarázta a vezérigazgató, aki az alapkőletétellel egyidejűleg aláírta a magyar kormánnyal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, így a REHAU a 78. olyan cég Magyarországon, amelyet kiemelt figyelemmel tartanak számon.

www.sajto.bethebrand.hu