Magyar-szlovák szerződés az Ipoly-hídról

Az Ipolydamásd és Helemba közötti Ipoly hídról szóló magyar-szlovák megállapodásról volt szó a Parlament szeptember 18-i ülésén. A híd felépítését az ellenzéki képviselők is támogatták.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára expozéjában rámutatott: a javaslat a magyar-szlovák kormány által 2012-ben aláírt, a közös államhatáron, Ipolydamásd és Helemba közötti Ipoly-híd megépítéséről és a kapcsolódó létesítményekről szóló megállapodás kiegészítésének kihirdetéséről rendelkezik. A megállapodást törvényi szinten kell kihirdetni - közölte.

Kifejtette: az érintett települések kezdeményezték a híd tervdokumentációjának módosítását. A változás lényege, hogy a beruházási költségek a műszaki tartalom ésszerűsítésével jelentősen csökkenthetők legyenek. Megállapodás született arról is, hogy a hídon a teherforgalom 12 tonna helyett 3,5 tonnáig legyen engedélyezett korlátozás nélküli személyforgalom mellett.

A híd megépülésével lehetőség nyílik élénk gazdasági, kereskedelmi, idegenforgalmi és kulturális kapcsolatok, együttműködések kialakulására, a beruházás a felvidéki magyar lakta területek jobb elérhetőségének biztosításával nemzetpolitikai célokat is szolgál.

ipolyfolyoItt fog állni a híd (az Ipoly túloldalán Helemba házai láthatóak)

A hidat Ipolydamásd és Helemba között a jeges ár vitte el 2000-ben. 2015 nyarán Pest Megye Önkormányzata vállalta, hogy összehangolja az Ipolydamásd-Helemba közötti Ipoly-híd beruházás előkészítésével kapcsolatos feladatokat. 

Az elkészült megvalósíthatósági tanulmány alapján beruházás várható költsége 4,029 millió euró, ebből a szlovák oldalt 1,662 millió euró terheli, melyből a szlovák oldali bekötő út és a híd felének építési költségeit állja.

A híddal megvalósulhat a határszakasz társadalmi-gazdasági kapcsolatok aktívvá tétele, ugyanis a közlekedési kapcsolatok hiánya miatt az együttműködés, a társadalmi és gazdasági kapcsolatok igen meggyengültek az Ipoly túloldalán lévő településekkel. A Budapest és Bécs közötti Eurovelo-6 kerékpárút jelenleg Szobon véget ér, majd Esztergomnál folytatódik. A nyomvonalát Szobtól másfél kilométerre a leendő Ipoly-hídon át lehetne vinni. A Dunakanyar is átjárhatóbb lenne, Szob és Vác irányából elérhetővé válnának az esztergomi és párkányi munkahelyek, amelyek most csak hosszú kerülővel közelíthetőek meg.

A beruházás az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program forrásából valósulhat meg. A híd 52 méter hosszú lesz, ehhez a magyarországi oldalon több mint fél kilométer közutat építenek. A tervek szerint akár már 2020-ra el is készülhet az új közúti híd.

MTI, www.pestmegye.hu