Egészségügyi fejlesztések – Budaörs

Az önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatásáról döntött a Pest Megyei Közgyűlés és a nemzetgazdasági miniszter 2018 januárjában, aminek köszönhetően 60 egészségügyi szakrendelő épül vagy újul meg Pest megyében.

A támogatás célja az egészségügyi alapellátó-rendszer infrastrukturális fejlesztése, az intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítése, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklése volt.

A megítélt támogatási mindösszesen 6,14 milliárd forint volt (60 projekt, 58 településen).

A pályázat egyik nyertese Budaörs Város Önkormányzata, amely 70,94 millió Ft értékű vissza nem térítendő támogatásban részesült a Lévai utcai rendelő felújítására, korszerűsítésére, amit az önkormányzat további több mint 25 millió forinttal egészített ki.

budaors

Az önkormányzati tulajdonú rendelőt 2018. október 30-án adták át hivatalosan az orvosoknak, védőnőknek, illetve a beteg és egészséges gyerekeknek, családoknak. Az intézményben megújultak a belső terek, az elavult csempék helyett vidám, színes burkolattal borították be a falakat és a padlózatot, sőt falmatricákat is elhelyeztek, valamint kicserélték a beépített rendszereket. A mintegy 220 négyzetméteres orvosi rendelő és védőnői szolgálat helyiségei akadálymentessé váltak, és a felújítás során szigetelést kapott a padlózat és a homlokzati falak.

 budaors2Vidám, színes burkolattal borították be a falakat és a padlózatot

A beruházás során gyermekbarát belsőépítészeti megoldásokat alkalmaztak, modern egészségügyi eszközöket és új beteghívó rendszert szereltek fel, kiépítették a légkondicionálást, az orvosok és védőnők új laptopokat, és programokat kaptak, valamint családbarát funkciók is létrejöttek, így például játszósarokkal is gazdagodott a rendelő. A projekt részeként egészséges életmódra és prevencióra irányuló szemléletformáló programok is megvalósulnak.

A fejlesztéshez 70,94 millió forintos támogatást nyert 2017-ben az önkormányzat a „Lévai utcai orvosi rendelő fejlesztése Budaörsön” címmel benyújtott pályázatával a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A pénz forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014–2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014–2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás volt, a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.

www.pestmegye.hu