Együttműködési megállapodást kötött Pest megye a kínai Szecsuán tartománnyal

Pest Megye Önkormányzata 2000 óta testvérmegyei kapcsolatokat ápol több kínai tartománnyal. Az önkormányzat célja, hogy a már eddig ikialíkított kapcsolatokat a gazdasági együttműködések szolgálatába állítsa. A kínai tartományi vezetők és újabban már a kínai befektetők érdeklődése Pest megye irányába fordult, köszönhetően a megye központi elhelyezkedésének és a térség erőforrásainak, valamint a Pest megye több éves aktív kínai kapcsolatrendszerének.

A megyei önkormányzat az elmúlt években több alkalommal szervezett delegációt Kínába, és Pest megyei cégekkel közösen részt vett különböző nemzetközi vásárokon, befektetői fórumokon (Ningbo, Tanghsan, Hainan).

szabo istvan hu bifeng mtvaSzabó István a Ma reggel műsorában

A kapcsolatok további bővítése céljából érkezett Pest megyébe a szecsuáni kormányzó-helyettes.

A látogatás célja a politikai kapcsolatfelvétel mellett konkrét együttműködési lehetőségek átbeszélése volt. A tárgyaláson szó esett arról, hogy novemberben bejelentették, hogy Shanghai repülőjárat révén a második közvetlen légi összeköttetés valósul meg Kína és Magyarország között. Most egy lehetséges harmadik járat indításának lehetősége is felmerült a szecsuáni főváros, Chengdu és Budapest között. Ilyen járat Prágából már üzemel, meglehetősen jó kihasználtsággal. Chendgu-ban a Shuangliu reptér mellett most építik a második nemzetközi repülőteret is, Shunagliutól kb. 60 km-re, így a kapacitások növekedhetnek. Egy ilyen repülőjárat nem csak a gazdasági kapcsolatoknak tenne jót, de a turisták számát is jelentősen megnövelné.

A gazdasági kapcsolatok lehetséges további tárgya a termálvizek hasznosítása terén történő együttműködés, amelyben Magyarország úttörő szerepet tölt be. A megbeszéléasen elhangzott, hogy a két fél diákcsere programot indít. A kulturális együttműködés jegyében a szecsuáni partnerekkel közösen egy fotókiállítást rendzezett pest megye a Megyeházán, amelyen Szecsuán tartomány kulturális és turisztikai nevezetességeit tekinthették meg a látogatók.

A tárgyaláson részt vett a Magyarországon már működő befektetéssel rendelkező szecsuáni székhelyű BOHONG Csoport képviselője is. A cégcsoportot 1999-ben alapították, világszinten több ezer főt foglalkoztat. Oroszlányban az általuk felvásárolt kanadai Wescast cég révén jelentős mértékben hozzájárul a magyar autóipari exporthoz, kiszolgálva nyugat-európai, elsősorban német autómárkákat. A cég mintegy 1200 főnek biztosít munkalehetőséget Magyarországon. A cég elkötelezett a további magyarországi befektetések iránt, amelyhez Pest Megye Önkormányzata minden segítséget megad.

Az együttműködésről Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke beszélt az MTVA Ma reggel című műsorában.

www.pestmegye.hu

 

Friss híreink

facebook

pestmegyelapja