Elhunyt Dr. Vörösmarthy Dániel Pest Megyéért Emlékéremmel kitüntetett szemorvos

2019. január 19-én, életének 90. évében meghalt Prof. Dr. Vörösmarthy Dániel, a Szent Rókus Kórház és Intézményei osztályvezető főorvosa, szemész professzor, számos magyar és nemzetközi tudományos társaság vezetőségi-, a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi tagja, a Vadászkamara Aranyérmese, többszörös lövészbajnok, számos hazai és nemzetközi elismerés birtokosa, több nemzetközi, világhírű szabadalom tulajdonosa.

Vörösmarthy Dániel példátlan, egyedülálló módon 62 évig gyógyított, 86 éves koráig rendelt a Szent Rókus Kórházban. Mint szemorvos, a Debreceni Szemklinikán kezdte pályafutását, később a Szent Rókus Kórház és Intézményei osztályvezető főorvosa lett. Habilitációját Németországban szerezte, ott írta meg a szemészeti műtéttan-könyvet, amely számos országban a szemészeti szakvizsga anyagát képezi ma is.

vorosmarthyDr. Vörösmarthy Dániel (középen) 2017-ben vette át a Pest Megyéért Emlékérmet (balra Szabó István, a közgyűlés elnöke; jobbra T. Mészáros András, Érd polgármestere)

Nemzetközileg is elismert, a világon a legnagyobb sikeres szemműtét számmal rendelkező hályogsebészként számos új műtéti eljárást ismertetett meg a világ szemorvosaival. 1970 óta a Rókus Kórház szemészetének osztályvezető főorvosa volt, a Magyar Műlencse-implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság alapítója, könyvek szerzője. Dr. Vörösmarthy Dániel 1987-ben Budapesten elnyerte a Tudomány Doktora címet.

62 évig tartó orvosi szolgálata alatt tudományos-, iskolateremtő-, oktatói tevékenységéért, életútja elismeréséért megkapta többek között az 56-os Vitézi Lovagrend Országos Elnökségének Nagykeresztjét, az Országos Főkapitányának Vitézi Nagykeresztjét a Csillaggal, a Magyar Köztársaság Elnökének Aranyérmét, a Magyar Örökség díjat. Palóznak község 2003-ban a díszpolgárává választotta.

Több külföldi klinika hívta vezetőjének és munkatársának, azonban Ő úgy érezte, hogy itthon van a helye, és ebben az országban szeretne az orvostudomány szolgálatában állni.

Pest Megye Közgyűlése Pest Megyéért Emlékérmet adományozott Dr. Vörösmarthy Dániel részére több évtizedes gyógyító tevékenysége elismeréséül 2017-ben.

A végső búcsúztatásra február 19-én, 14 órakor kerül sor a Budakeszi temető ravatalozójában.

www.pestmegye.hu