A cseh nagykövet járt a Megyeházán

Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke fogadta a Cseh Köztársaságág budapesti nagykövetét, Juraj Chmielt április 1-jén a Megyeházán. A megbeszélés egyik témája a Pest megyei települések cseh testvérvárosi kapcsolatainak kiépítése volt.

A nagykövetség nagy figyelmet szentel a cseh-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztésének. A meglévő, régi kapcsolatok mellett újabb magyar partnereket keresnek.

cseh nagykovet3Juraj Chmiel és Szabó István

A követség Magyarország prágai nagykövetségével közösen 2018. szeptember 13-án megszervezték a cseh-magyar testvérvárosok találkozóját Budapesten. A találkozó keretén belül megrendezett szakmai fórumon 46 cseh és magyar város és falu képviselői vettek részt. Köztük több Pest megyei település (Halásztelek, Zsámbék, Gödöllő, Nagykovácsi).

A találkozó nagyon pozitív visszhangra talált a résztvevők körében és már elkezdték az idei folytatás előkészítését. A települések mellett megyei szinten is bővítenék a kapcsolatokat.

Juraj Chmiel a megyeházi látogatásán átadta a Közép-csehországi kerület (megye) felkérését, melyben kérik a nagykövetség segítségét egy magyarországi kapcsolatfelvételhez. A Közép-csehországi kerület fekvése, gazdasága, közép-európai szerepe sok hasonlóságot mutat Pest megyével.

Szabó István elmondta, hogy a Pest Megyei Önkormányzat megkeresésére közel húsz megyei település jelezte érdeklődését cseh partnerségi kapcsolat kialakítására.

www.pestmegye.hu

 

Friss híreink

Tovább ide: Friss hírek

facebook

net4eu

foodwave