Sikeres tanévet zárt a Szent István Egyetem

A Szent István Egyetem Tanévzáró Ünnepi Szenátusi Ülését június 14-én tartották az Egyetem gödöllői campusán. Az esemény díszvendége, Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár osztotta meg ünnepi gondolatait a vendégekkel, majd a ceremónia Dr. Palkovics László rektor felszólalásával folytatódott, amit a doktorrá avatás, a habilitációs oklevelek átadása, majd az egyetemi címek és kitüntetések kiosztása követett.

A 2018/2019-es tanév ünnepi lezárására június 14-én került sor a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői campusának aulájában. Az eseményen jelen volt többek között Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese, Vécsey László, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője, Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és Belinszky Katalin asszony, a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ ügyvezető igazgatója. A díszvendégek sorában üdvözölték Dr. Gálfi Pétert, az Állatorvostudományi Egyetem rektorhelyettesét, valamint Dr. Végvári Györgyöt, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettesét is.

szie tanevzaroFotó: Balázs Gusztáv

Számomra azért kivételes a mai esemény, mert rektori megbízásom első tanévének végén köszönthetem Önöket – kezdte felszólalását Dr. Palkovics László rektor. Az intézmény vezetője a jövőt érintő feladatok tekintetében hangsúlyozta, vonzóbbá kell tenni az agrár-felsőoktatást a fiatalok körében, hogy legyen elegendő jelentkező, s ezáltal a szakmának utánpótlása. Egy szintre kell emelni a hallgatók szerteágazó ismertanyagát, valamint szem előtt kell tartani az adott szakmák és a kormányzat jelenlegi és várható igényeit, a képzéseknek még inkább a piac igényeit kell szolgálniuk.

A SZIE vezetője kitért az intézményt érintő sikerekre is, a Magyar Akkreditációs Bizottság a közelmúltban a Szent István Egyetem 11 egyetemi tanári pályázatát támogatta, amely rendkívüli eredmény. Csákiné Michéli Erika professzor elnyerte az MTA levelező tagságát, továbbá a brit Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb képzésterületi rangsorában az intézmény 50 helyet lépett előre. A mezőgazdasági képzések listáján a Szent István Egyetemet világ-viszonylatban a 201-250. helyre sorolták, mely Magyarországról a legjobb eredmény.

Az egyetem tanárait és munkatársait méltató elismerések mellett, a rektor hangsúlyozta a hallgatók egyénileg és közösségben elért sikereit is. A Kertészettudományi Kar szőlész-borász mérnöki alapképzés szakos hallgatója lett a Jövő Borásza Ösztöndíj tulajdonosa, az Országos Gazdászversenyen a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar csapata a 2. helyet szerezte meg. A XXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián elért SZIE sikerek is irigylésre méltóak – több mint félszáz dobogós helyezést, köztük tíz aranyérmet szereztek a diáktudósok. Egyedül a Debreceni Egyetemen megrendezett Agrártudományi Szekcióban 9 első, 15 második és 22 harmadik helyezés született. A Szent István Egyetem tanulói zsebelhették be az OTDK megmérettetéshez kapcsolódó Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának különdíját, a Prezentációs Díjat, valamint az Egyetem egyik dolgozója a Biológiai Szekcióban a Roska Tamás-előadás megtartásának lehetőségét is.

Végezetül Dr. Palkovics László kiemelte a digitalizáció jelentőségét a jövő gazdálkodói életében, s hozzátette, egyetemünk ennek a folyamatnak egyik vezető intézménye. A modern agrárium előtt ma még beláthatatlan jövő áll, a holnap szakemberei, a legjobb meggyőződésem szerint, nagyon keresettek lesznek a munkaerőpia

Az ünnepség doktorrá avatással folytatódott. A Szent István Egyetem agrár-műszaki tudományok, állattenyésztés tudományok, biológia tudományok, élelmiszertudományok, gazdálkodás- és szervezéstudományok, környezettudományok, növénytermesztési és kertészeti tudományok, valamint regionális tudományágakban osztott ki doktori minősítéseket. Ezután a habilitációs oklevelek adományozása került sorra – ebben az évben 7 fő nyerte el a habilitált címet –, majd a tiszteletbeli doktori címek átadását követően az egyetemi kitüntetések átvételével fejeződött be az ünnepség.

www.szie.hu