XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

2019. augusztus 12-22. között rendezik meg százhalombattai, szigetszentmiklósi, tököli Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásárt, mely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve Európa legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Ebben az évben 18 ország mutatkozik be:

Bolívia, Bosznia Hercegovina, Bulgária, Chile, Indonézia, Japán, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Malajzia, Oroszország Kalmükföld, Oroszország Tanok, Oroszország Krasznodar kozákok, Oroszország Sztavropol Kaukázus, Panama, Spanyolország Palma de Mallorca, Románia Marosludas, Magyarország.

Díszvendég: Kárpátalja.

Summerfest 1

A fesztivál 12 napja a hagyományőrző kultúra jegyében zajlik, a programok az élő népművészet (néptánc, népzene, népi játék, tárgyalkotó kézművesség) elemeit vonultatja fel, valamint a társművészetek (képzőművészet, utcaszínház...) számára ad bemutatkozási lehetőséget.

Budapesttől alig 30 kilométerre autóval, busszal, HÉV-vel a Csepel szigeten, Szigetszentmiklóson és Tökölön, illetve a 6-os út mentén Pécs irányába Százhalombattán a nagyvilág, és ezeréves kultúrák, csodálatos találkozások várják Önt a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál alatt.

A rendező városok öröme és büszkesége, hogy a 26 éves közös munkálkodás révén a Summerfest az ország egyik legnagyobb folklór eseménnyé vált.. Méltó elismerés, hogy a CIOFF (Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége, az UNESCO stratégiai partner szervezete) a Summerfestet két városban, Százhalombattán és Tökölön a fesztivált hivatalosan CIOFF fesztivállá minősítette. Az elmúlt években több mint 100 ország néptáncosa és zenésze (valamennyi kontinensről) vett részt a Summerfest rendezvényein.

A fesztivál kiemelt eseményei: a Nyitó- és Záróceremónia (Százhalombattán), Táncpanorámák (mindhárom városban), az augusztus 20-ai gálaműsorok (Szigetszentmiklóson és Tökölön). Kiegészítő események: klasszikus zenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, játszóházak, gyermekprogramok, világzenei sátorkoncertek, nemzetközi táncházak változatlanul gazdagítják mindhárom település kínálatát.

Summerfest 17

A fesztivál szakmai, illetve Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Az elmúlt 24 évben közel 450.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok 25 éve családoknál is laknak, melynek következményeként szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt. A fesztivál legszebb eseménye a most már világszerte elismert Aranyszív gála, amelyben sérült (kihívással élő) fiatalok integrált formában lépnek színpadra rendkívül magas művészi értéket lépő produkciókkal nem sérült társaikkal.

Tököl különlegessége, hogy a városban együtt élő több nemzetiség kulturális harmóniáját melynek kimagasló képviselői a Délszláv Nemzetiségi Együttes és a Kóló Zenekar – minden év augusztusában a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál eseményeivel gazdagítják.

Szigetszentmiklós új fogadóvárosként igyekszik méltó partnere lenni Százhalombattának és Tökölnek. A fesztivált fogadó környezet, a Városi Sportcsarnok, az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Városi Könyvtár és Közösségi Ház valamint az Erzsébet tér kiválóan ki tudja szolgálni mind a közönség, mind a fellépők igényeit. Komoly kihívás, hogy a fesztivál programkínálatával képes legyen megszólítani a város lakosságát, valamint Budapest déli részének érdeklődő közönségét.

Több információ és részletes műsor: www.summerfestbatta.hu