Pest megyei énekegyüttesek a X. Bridge of Music International Choir Festival dobogóján

2019. augusztus 24-25. között rendezték meg az immáron hagyománnyá vált, kínai és magyar kórusok nemzetközi fesztiválját.

A fesztivál ötletgazdája Zhang Gouzhi karnagy szívügyének és küldetésének érzi a két ország közötti kulturális kapcsolatok ápolását, a fellépési lehetőségek biztosítását. Munkásságáért a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetést adományozták részére 2018-ban.

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából számtalan magyar-kínai program valósult meg ez évben, melynek sorát erősítette a közel 250 fő fellépőt számláló kétnapos fesztivál.

X. Bridge of Music International Choir Festival Budapest 2019

A Fesztivál elnöke elmondta, hogy az idei rendezvénynek az adja a különleges jelentőségét, hogy „most ünnepeljük a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját.” Nagyon fontosnak tartotta, hogy ezen a kórusfesztiválon a magyar és kínai kórusok mellett a szomszédos országokból is érkeztek együttesek. „Ezzel lehetőségük nyílik megismerni egymás kultúráját és egymást is. „Minden ilyen fesztiválnak a hangulata azért jó, mert nagyon sok olyan embert hoz össze, akik tiszta szívből csinálják azt, amit csinálnak. Önként énekelnek, fizetség nélkül, azért mert érdekli a kultúra. A kultúrán keresztül pedig nagyon sok mindent közel lehet hozni egymáshoz” – értékelte a kétnapos fesztivált Pető Ernő. Abban látja ennek a fesztiválnak a jelentőségét, hogy a környező országokból és Kínából összegyűlt 2-3 száz ember együtt örültek egymás sikereinek: „Lehetett hallani, hogy amikor kiosztották a díjakat olyan tapsorkán tört ki, ami nem csak azoktól a kórus tagoktól jött, akik érintett voltak, hanem mindenkitől.” (forrás: www.atv.hu)

A zsűri tagjai a hazai és kínai zenei élet meghatározó személyei voltak: Dr. Smuta Attila zeneszerző, Yiao Yuan karnagy, Lengyel Gábor zeneszerző, valamint Dr. Papp Károlyné zenepedagógus, karnagy.

Hévízgyörki Asszonykórus

4 kínai, valamint 12 magyar produkció láthatott a közönség, melyekbe a szombati nyitó gálán, a versenyprogramon, illetve a vasárnapi programnapon hallgathattak bele az érdeklődők. Mindkét napon közös énekléssel lett eggyé a két nemzet kultúrája a magyar és kínai dallamok közös éneklésével.

A díjkiosztó gálán arany minősítést szerzett az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Hévízgyörki Asszonykórus, illetve az idén alakult Tápió Énekegyüttes. Ezüst fokozatot kapott a Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület Vencsok Asszonykórusa, illetve bronz minősítést szerzett az Acsai Nyugdíjas Klub Népdalköre és a Csővári Zensky Hlas Hagyományőrző Csoport. A Vasadi Nyugdíjas Klub versenyen kívül lépett fel.

A verseny abszolút győztese az „57 Middle School-Jumping Notes Choir” lett, akik Pekingből érkeztek a nemzetközi versenyre és joggal nyerték el a zsűri és a közönség legnagyobb tiszteletét.

A vasárnapi napon jelen voltak többen is a Magyar Kodály Társaság részéről. B. Horváth Andrea társelnök, valamint Puskásné Ispán Franciska elnökségi tag.

Tápió Énekegyüttes

A Hévízgyörki Asszonykórus 1969-ben alakult és az alapító tagok közül még négyen a mai napig folyamatosan fellépnek itthon és külföldön. Az elmúlt három évben folyamatosan részt vettek a magyar-kínai kulturális kapcsolatokat ápoló fesztiválon, melyeket 2017-ben ezüst, 2018-ban és idén arany minősítést szereztek Bóna Ervinné művészeti vezető irányításával.

A Tápió Énekegyüttes tagjai a Tápió mente legfiatalabb, egyben legtehetségesebb ifjú népdalénekesei, akik szólista pályafutásuk mellett most a közös éneklést is elkezdték Terék József művészeti vezető irányításával. Az arany minősítés jelzés volt, hogy helyi népdalaink, helyi népviseletünk értékes és színpadra való, még akkor is, ha csak hárman adják elő. Példaképük a Hévízgyörki Asszonykórus, kiknek szellemiségükkel azonosulva képviselik saját szülőföldjük, a Tápió mente népdalait.

A verseny évente kínál lehetőséget a két ország zenei kultúrájának megismerésére, melynek köszönhetően kölcsönösen lehetőséget kaphat mindenki barátságok, kapcsolatok kialakítására a muzsika hídja által.

Fotók: CM Média, Terék József

www.pestmegye.hu