Új piac épült Szigetmonostoron

Húsz Pest megyei település élelmiszerpiaca újul meg, összesen 2,2 milliárd forint értékben. Tizenkét településen létesítenek új piacot, és további nyolc településen valósul meg a működő helyi piac bővítése, korszerűsítése, felújítása.

Az egyik nyertes pályázó Szigetmonostor volt, ahol új, önállóan működő termelői piacot alakítottak ki. A munkálatokra 150 millió forint támogatást nyert az önkormányzat a Pest megyei kompenzációs alapból. Az elnyert 150 millió forintos támogatást az önkormányzat 23,8 millió forintnyi önrésszel egészítette ki; így ebből a 173,84 millió forintból valósul meg Szigetmonostor piacának a fejlesztése.

szigetmonostor piac1Helyi termelők árui kaphatók a piacon

A projekt keretében 3800 m2-en 27 db új árusítóhely kialakítása történt meg. A piac kialakításával cél volt, hogy a helyi gazdaságot fejlesszék, a települési kereskedelmi és szolgáltató funkciókat erősíteni tudják.

A helyi termelők és a mezőgazdasági termeléssel, feldolgozással, értékesítéssel foglalkozó vállalkozások piacra jutását is elősegítik a fejlesztéssel.

A területen összesen 9 db fedetlen, áttelepíthető árusítóhely került elhelyezésre, továbbá összesen 3 db fedett, fixen telepített árusítótér került kialakításra. A helyi védelem alatt álló épületekben pedig üzlethelységek, szociális és raktározási funkciók, valamint üzemeltetési helységek kerültek kialakításra. A projekt keretében padok és a szelektív gyűjtést biztosító hulladéktárolók és is elhelyezésre kerültek, 810 nm-es területen füvesítés, továbbá 435 nm-es területen cserjés terület kialakítása, illetve fák ültetése valósult meg.

szigetmonostor piac2Szabó István adta át az új paicot

Az ünnepályes átadáson Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy egy közösség akkor fejlődik, ha a jövőbe fektet be, vállalja az erőfeszítéseket, Szigetmonostor pedig elvégezte ezt a munkát. Hozzátett, hogy a településnek van víziója, a közösségnek pedig megvan a tudása, szorgalma.

A projekt végeztével a helyi lakosok életminőségének javítása, egészséges, jó minőségű helyi élelmiszertermékek és a helyben történő vásárlás lehetőségét tudják biztosítani. A projekt elősegíti a rövid élelmiszer-ellátási lánc kialakítását, amely által a jó minőségű, helyi alapanyagok környezetkímélő módon jutnak el közvetlenül a termelőtől a fogyasztóhoz.

PROJEKT CÍME: Helyi termékértékesítést szolgáló termelői piac kialakítása Szigetmonostoron
PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI HELYE: 2015 Szigetmonostor, Szabadság tér 30,44,486/1,517/2,486/2

A projekt kezdésének dátuma: 2019.03.01.
A projekt befejezésének tervezett dátuma: 2019.12.31.

A támogató neve: Pénzügyminisztérium
A támogatás összege: 150 millió forint
A támogatás forrása: Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból

www.pestmegye.hu