Újabb kiadvánnyal bővült a Hévízgyörki Értékek Tára

Pest megye egyik legrégebben működő települési értéktára újabb kiadványt készített.

A Hévízgyörki Értéktár Bizottság 2015-től kezdődően végzi a Hévízgyörki Értékek Tára kiadványsorozat készítését, melynek középpontjában a helyi értékek mentése, archiválása, dokumentálása, illetve bárki számára elérhetővé tétele áll.

A hévízgyörki népzenei cd, népdaloskönyv (archív hangfelvételeket tartalmazó DVD-ROM hangzó melléklettel), helyi értéket bemutató kiállítás, majd mindezt összefoglaló helyi érték kiskönyv után most saját népviseletük került publikálásra. A kiadványban 245 archív népviseletes fotó mutatja be a helyi lakosság viselettípusait a születéstől a halálig, mely jól elkülöníthető az egyes generációk és a nemek tekintetében is. A 20. század elejétől figyelemmel kísérhetjük a könyv segítségével a helyi népviselet változását, mely fő vonásaiban sok hasonlóságot mutat a Galga mente további településeivel.

Hévízgyörk népviselete

A leírásokból pontos ismereteket kaphatunk az egyes viseleti ruhadarabok, a népviseleti szokások tekintetében, megismerhetjük a hétköznapi, az ünnepi viseleteket, a vasárnapi séták jellegzetes viselettípusait egyaránt. Betekintést nyerhetünk a régi fonóba az életképek segítségével, illetve megismerhetjük a családi és baráti összejöveteleket, a TSZ-ben dolgozók mindennapjait, valamint a mulatságokat. A „Hévízgyörk népviselete” című könyv megjelenésének köszönhetően újabb helyi érték került megörökítésre, egy olyan Pest megyei településen, ahol még élő népművészeti faluként élik mindennapjaikat az emberek, még több mint 200 népviseletes asszony éli helyi népviseletben mindennapjait.

gmetleadet logo

kormány

 

 

leader nagy 1

Széchenyi 2020

www.pestmegye.hu

 

Friss híreink

facebook

net4eu