Számos fejlesztése lesz a Mária út Pest megyei szakaszának

Szabó István közgyűlési elnök az érintett települések vezetőivel egyeztetett a projekt menetéről, melynek keretében Kistarcsán zarándokvezető- turistavezető képző központ; Hévízgyörkön zarándok-turista pihenőhely létesül; Perbálon a hálózatos turizmushoz kapcsolódó, kulturált turista pihenő, konferenciaterem, valamint kiállítóhely épül.

Pest Megye Közgyűlés még 2019 áprilisában döntött a Mária út Pest megyei szakaszához kapcsolódó fejlesztésekről szóló egyedi támogatási kérelem benyújtásáról, 400 millió Ft támogatási igénnyel. A fejlesztés keretében Perbálon, Kistarcsán és Hévízgyörkön építési beruházásra, továbbá több településen tájékoztató táblák elhelyezésre kerül sor.

mariaut terkepA mÁria út Pest megyei szakaszai

Az építéssel érintett településeken az alábbi beruházások:

Perbál: A projektelem célja hálózatos turizmushoz kapcsolódó, kulturált turista pihenő, konferencia és képző hely, valamint kiállítóhely létrehozása. A tervek szerint a Katolikus Egyház tulajdonában lévő plébánia épületét egy új szárnnyal kiegészítve kétszintes építmény kerül kialakításra. Az alsó szinten – helytörténeti kiállítás és a Mária út zarándokutat bemutató interaktív kiállítás elhelyezése céljából – 200 m2-es területen 3 szoba épül, amelyet mobil falak választanak el egymástól a helyiségek összenyithatósága érdekében. A tervek szerint a földszinten férfi, női és mozgáskorlátozott illemhely, valamint zuhanyzók és mosdó, míg az emeleten 30 m2-es szoba kerül kialakításra, utóbbi a turisták pihenőhelyéül szolgál. A plébánia már meglévő szárnyában konyha és további vizesblokkok szolgálják ki a rendezvényeket. A helyszín különböző jármódok fogadására lesz alkalmas, mivel a bakancsos turisták mellett a kerékpárosok és a lovasok ellátására is alkalmas építmények kerülnek kialakításra (kerékpártároló, lovak elhelyezésére alkalmas fedett szín). A projekt a kulturált turista fogadás mellett a Mária Út Egyesület által szervezett, a turizmushoz kapcsolódó konferenciák mellett számol egyházi és világi, a helyi önkormányzat, valamint civil szervezetek által kezdeményezett események lebonyolításával is.

Kistarcsán a tervek szerint zarándokvezető- turistavezető képző központ létesül a Kistarcsa, Széchenyi u. 33. alatti helyszínen. Az épület bruttó alapterülete várhatóan 250 m2. A telken állt épületet Kistarcsa Város Önkormányzata önerőből elbontotta, valamint az előzetes egyeztetések alapján az épület engedélyes és kiviteli tervét szintén elkészítik. A képzési központban egy nagyméretű előadó terem (mely kiállítási helyszínül is szolgál), illetve kisebb oktatótermek kerülnek kialakításra.

Hévízgyörkön zarándok-turista pihenőhely építését valósítjuk meg. A jelenlegi tájház udvarában egy 120 m2 alapterületű épület létesítését tervezzük, amelyben egy nagyobb pihenőterem és a szükséges kiegészítő helyiségek kapnának helyet. A fejlesztés érintené a jelenlegi tájházat, amelynek épületében és udvarán Pest megye településeinek néprajzi értékeiből állandó kiállítás nyílna.

Mindhárom helyszínen kertrendezés, fedett kerékpártároló kialakítása, illetve Hévízgyörkön és Perbálon lovas turizmushoz kapcsolódó, a lovak kikötésére, pihenésére alkalmas hely létesül.

Mariaut megbeszelesSzabó István, Szerenka Tibor, Wentzel Ferenc, Solymosi Sándor, Varga László, Bazan Tibor

Az érintett települések vezetői Bazan Tibor polgármester (Hévízgyörk), Solymosi Sándor alpolgármester (Kistarcsa) és Varga László polgármester (Perbál) elmondták, hogy a zarándoklat fellendítése egyfajta turisztikai kitörési pont lehet Pest megyében, hisz a vendégéjszakák remélt gyarapodásából, a zarándokút mentén lévő településeken történő fogyasztásból, vagy például a kegytárgyak eladásából származó bevételre hosszú távon építhetnek az önkormányzatok. A megbeszélésen részt vettek Szerenka Tibor és Wentzel Ferenc közgyűlési alelnökök is.

A közgyűlés a 2020. júliusi ülésén az építőipari költségek növekedése miatta az eredeti támogatási igényt 437 millió forintra módosította.

www.pestmegye.hu