Elkészült a Samsung I. gyár főépületének déli bővítésére vonatkozó lakossági tájékoztató terve

A SAMSUNG SDI Magyarország Zrt. (2131 Göd, Ipartelep Hrsz.: 6980) a 2000-es években több lépcsőben magvalósuló képcső gyártó üzemet építtetett a tárgyi beruházási területtel szomszédos területre. A képcső gyártó üzem 2014-ben bezárt. 

2016-ban döntés született arról, hogy a korábbi képcső gyártó üzem területén új lítiumion akkumulátorokat gyártó üzem létesül. A tervezett beruházás megvalósult, 2019-re a próbaüzem lezárult és megkezdődött a piaci ügyfelek kiszolgálása is. A SAMSUNG SDI Magyarország Zrt. Európában versenytársai előtt vált képessé az elektromobilizációhoz szükséges akkumulátorok európai piacról történő kiszolgálására. A SAMSUNG SDI Magyarország Zrt. termékei iránti igény a vállalat várakozásait is felülmúlta.

A SAMSUNG SDI Magyarország Zrt. gödi gyára (2131 Göd, Ipartelep, Hrsz.: 6980) a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 36300/3871-27/2019. ált. számúkatasztrófavédelmi engedélyével működő felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem.

A SAMSUNG SDI Magyarország Zrt. szeretné a 2131 Göd, Ipartelep, Hrsz.: 6980 telken meglévő főépületét D-i irányban bővíteni, a termelési kapacitás növelése érdekében. Az építmény bővülésével a beruházó elképzelése szerint az elektróda és az aging terület bővül.

Az elkészült biztonsági jelentésben megvizsgálásra került, a főépület D-i irányú bővítését tartalmazó beruházói elképzelés részeként, az új épületnek lesz elektróda részterülete. Az elektróda területen a 219/2011 (X. 20.) Korm. rendelet szerint besorolható veszélyes anyagok jelenléte tervezett. Az új épület ezért veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítménynek minősül, ezért az építési engedély köteles létesítmény megépítése katasztrófavédelmi engedély birtokában végezhető.

A tervezett gyártás során felhasználandó alapanyagok egy része veszélyes. A 219/2011 (X.20.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik a katód aktív anyag (NCA), besorolása SEVESO H2, továbbá az akkumulátorgyártáshoz használt elektrolit is SEVESO P5.c. A gyár iparbiztonsági szempontú jogi besorolását a katód aktív anyag mennyisége határozza meg, amelynek jelenlév􀆅 legnagyobb mennyisége alapján a gyár, mint felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem kért építési engedélyhez kapcsolódó katasztrófavédelmi engedélyt.

A teljes biztonsági jelentés INNEN tölthető le, a kivonat ITT érhető el.

www.pestmegye.hu