Szabó István: a RE-START a térség dinamizálásának egyik eszköze

A RE-START akciótervről tartottak sajtótájékoztatót a projektet megvalósító szervezetek Szobon, szeptember 24-én.

Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, a projektet koordináló Pontibus Európai Területi Társulás alelnöke elmondta, hogy a RE-START akcióterv az Alsó-Ipoly-mente térség megoldásra váró problémáira jelent némi gyógyírt. Ezek között kiemelten említette a munkanélküliséget és az elöregedést, ezzel összefüggésben a munka világába való visszasegítést. Kiemelte: az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Programból elnyert RE-START akcióterv ezeknek a problémáknak a megoldását célozzák. A program elemei alapvetően az időskori szolgáltatások portfóliójának bővítését, az aktív időskort és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások megteremtését célozzák.

Szabó István elmondta, hogy az ehhez kapcsolódó szolgáltatások egyike a turisztikai szolgáltatások fejlesztése is, amelyhez az Ipoly-mente egy kiváló potenciállal rendelkező terület. Különös jelentőséggel bír ezzel kapcsolatban a remélhetőleg hamarosan már épülő Ipolydamásdot Helembával összekötő híd, a hazai finanszírozású, már épülő Szob-Ipolydamásd kerékpárút, továbbá az INTERREG Szlovákia-Magyarország Program egyik másik projektjéből megvalósuló Letkés-Párkány kerékpárút. Az elnök kiemelte, hogy ezek a programok azt célozzák, hogy kinyissuk az Ipoly-völgyét. Ennek egyik eszköze a Pontibus Európai Területi Társulás által telepített, az evezős túrákat kiszolgáló, kikötést biztosító stégek, valamint a tisztálkodást lehetővé tevő szaniterkonténerek létesítése, komfortosabbá téve ezzel az Ipoly-völgyét. Szintén ehhez kapcsolódnak majd a RE-START akciótervből megvalósuló elektromos kerékpárok vásárlására és töltőállomások kialakítására irányuló fejlesztések is. A töltőállomások Ipolydamásdon, Ipolyszalkán és Bernecebarátiban jönnek majd létre.

A Pest Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a programok megvalósításában nagyon fontos partner volt Nyitra megye, amellyel Pest Megye Önkormányzata a Pontibus Európai Területi Társulást megalapította. Elmondta, hogy, mind a Társulás, mind az akcióterv foglalkozik a múlttal, a jelennel és a jövővel is. E program csak a kezdete a térség kinyitásának és dinamizálásának, a folytatáshoz minden partnerben megvan a kellő elszántság.

További információk a sajtótájékoztatóról a RE-START honlapján találhatók.

www.pestmegye.hu