Új közösségi és rekreációs terek nyílnak az Alsó-Ipoly mentén

 

A RE-CREATION projekt fő célkitűzése az Alsó-Ipoly mentén új közösségi terek létrehozása, illetve olyan rekreációs szolgáltatások kialakítása, amelyek egyaránt szolgálják a helyi lakosságot és a térségbe érkező látogatókat.

2019 júliusában indult az a négy éven át tartó, az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül megvalósuló, 7 projektből álló RE-START akcióterv, amellyel a közreműködő partnerek a periférikus térség gazdasági és munkaerőpiaci aktivitásának fokozását tűzték ki célul.

Az akcióterven belül megvalósuló RE-CREATION projekt célja, hogy a térségben új rekreációs szolgáltatások elindítására nyíljon lehetőség, amelyek elősegítik az időskori aktivitások elterjedését a helyiek körében, továbbá lehetővé teszik közösségi programok szervezését a térségben élők, azon belül is elsősorban az időskorú lakosság számára. Emellett a projekt a helyi turizmus fejlesztésének is egy fontos állomása. A projekt a fejlesztések révén a térség munkaerő kínálatára is pozitív hatással lesz.

ipolyszalka tajhaz pontibusAz ipolyszalkai Tájház új épületrészének látványterve (tervező: Szabó Krisztián)

A projekt keretében az együttműködő magyarországi és szlovákiai partnerek négy helyszínen hoznak létre új közösségi tereket, illetve szolgáltatási helyeket, ahol új, elsősorban aktív időskort szolgáló tevékenységek indulhatnak az akcióterv egy később megvalósítandó projektje révén. Az Ipoly Menti Kulturális és Turisztikai Társaság az ipolyszalkai Tájházat bővíti új, kézműves funkciókat tartalmazó épületrésszel. A Bernecebaráti Turisztikai és Kulturális Egyesület gondozásában a településen található Fecskeház újul meg, míg Ipolydamásd Község Önkormányzata oktatási központot létesít egy meglévő épület átalakításával. A helembai Burda Központban rekreációs tevékenységeknek is helyet adó épület valósul meg, a funkció kialakításához szükséges eszközbeszerzésekre e projektben kerül sor.

A beltéri kikapcsolódásra alkalmas terek mellett a kültéri aktivitást elősegítő fejlesztésekre is sor kerül. A Dunakanyar-Ipoly-Börzsöny Területfejlesztési Nonprofit Kft. a térségben elektromos kerékpár rendszert létesít, amelynek keretében 21 darab e-kerékpár kerül beszerzésre. A kerékpárokat három helyszínen kialakított töltőállomáson (Bernecebaráti, Ipolyszalka, Ipolydamásd) lehet majd igénybe venni. A kültéri aktivitást szolgálja továbbá három településen (Helemba, Bernecebaráti, Ipolydamásd) szabadtéri edzésre alkalmas eszközök elhelyezése is.

e bicikliElektromos kerékpárral is felfedezhető lesz a környék (a fotó illusztráció)

A projekt összköltségvetése 782 605 euró, amelynek 85%-a (665 214 euró) az Európai Unió által nyújtott ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatási forrás. A projekt teljeskörűen 2022 decemberében ér véget, azonban a fejlesztések megvalósulásával egyes szolgáltatások várhatóan már korábban igénybe vehetők lesznek.

Forrás: RE-START

 

Friss híreink

facebook

net4eu

foodwave