Elindult a Food Wave program

Élelmiszer, klímaváltozás és aktív közösség: 17 országból, több mint 15 millió fiatal lesz a főszereplője a Food Wave projektnek.

Fiatalok, klímaváltozás és aktív társadalmi szerepvállalás a hozzávalói a Food Wave projekt „receptjének”. Célja, hogy felhívja a 15-35 között fiatalok figyelmét az élelmiszer előállítás és fogyasztás éghajlatunkra gyakorolt hatására és, hogy a résztvevő fiatalok aktív szereplőivé váljanak a fenntartható élelmiszerrendszer megteremtésének. A Pest Megye Önkormányzata részvételével zajló projekt az Európai Unió DEAR (Fejlesztési nevelési és információs program) programjának támogatásával, közel 8 millió eurós összköltségvetésből valósul meg Milánó város vezetésével.

foodwave logo

A Food Wave célja, hogy legalább 15 millió fiatalt szervezzen aktív közösségbe a projekt weboldalán és közösségi média felületein megvalósuló kampányával és több mint 40 influenszerből álló nemzetközi hálózatával. A közösségépítő kampány a Föld Napján délben indul, és ezzel elkezdődik a 17 ország, 21 városban vagy megyéjében - többek között Londonban, Madridban, Varsóban, Pest megyében vagy éppen a brazíliai Sao Paulóban - élő fiatalok hálózatának létrehozása.

Április 22-től kezdődően fiatalok ezrei kapnak majd meghívást, hogy csatlakozzanak a „változás hullámához” és osszák meg véleményüket közösségi oldalaikon, mutassák be elkötelezettségüket és az ő saját „receptjüket” az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A projekt keretében több ezer fiatal vesz majd részt a fenntartható élelmiszer előállítással és fogyasztással foglalkozó vitafórumokon, nyári egyetemeken és a témával foglalkozó helyi és nemzetközi eseményeken, rendezvényeken. A Food Wave emellett kiemelt figyelmet szentel az élelmiszer előállítás és fogyasztás kulturális és közösségi vonatkozásainak is, így a fiatalok több művészeti és kreatív tevékenységen keresztül ismerhetik meg, gondolhatják át az étkezési kultúra jelenét és fenntartható jövőjét.

food wave join

A Food Wave projekt tudományos és kutatási tevékenységei keretében több felmérés is megvalósul majd. A projekt tevékenységeit megalapozó kutatás legfontosabb megállapítása az volt, hogy bár a fiatalok nagyfokú érdeklődést mutatnak a környezetvédelmi témák iránt, kevés valódi tudásuk van arról, hogy vajon ők mit tehetnek. A megkérdezettek 70%-a volt biztos benne, hogy fogyasztási szokásaink, mindennapi élelmiszervásárlási döntéseink hatással vannak környezetünkre, de mindössze 4-ből 1 fiatal hoz valóban klímatudatos vásárlói döntést. Ez az eredmény is rámutat annak fontosságára, hogy minél több fiatalt bevonjunk, és valódi tudatosságot alakítsunk ki, lehetővé tegyük, hogy a ma fiataljai tenni tudjanak a változásért és ténylegesen a jövő főszereplői legyenek.

Pest megyében a Food Wave részeként Pest Megye Önkormányzata versenyt szervez fiataloknak „Utcai akciók” és közösségi rendezvények megvalósítására; ifjúsági vetélkedő/workshop sorozatot indít élelmiszertermelés témában, mely bemutatja a megyében működő fenntartható vállalkozásokat és kezdeményezéseket, városi gasztrofesztiválokra települ ki, illetve a helyi étkezési kultúrához kapcsolódó művészeti - audiovizuális pályázatot ír ki fiatalok számára.

Web: www.foodwave.eu 
Facebook: www.facebook.com/foodwaveproject 
Instagram: https://www.instagram.com/foodwaveproject/ 
Hashtags: #Foodwaveproject #CatchTheWave 

www.pestmegye.hu