Kiépítik a csapadékvíz-elvezetést Kosdon

Kosd Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a „Települések felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztése, a települési vízgazdálkodás korszerűsítésének támogatása Pest megye területén” című pályázati felhívásra, melyre 248,44 millió forint támogatást akpott.

A projekt keretében 8 önkormányzati utcában kiépítik, korszerűsítik a csapadékvíz elvezető rendszert, valamint a Kosdi patak, mint befogadó mederrendezése is megvalósul. A projekt egy teljes településrész vízgazdálkodási rendszerének fejlesztését szolgálja. A nyílt burkolt árokkal érintett szakaszokon a késleltetett levezetés érdekében a meredekebb utcákba energiatörő küszöbök kerülnek beépítésre. A csapadékvíz helyben tartása érdekében 10 db szikkasztó kút is elhelyezésre kerül. A tervezett beavatkozás a település 3 csapadékvíz öblözetének problémáját oldja meg. A meglévő vízlevezető rendszer felhasználása mellett a beruházással érintett területen lévő utcákban arra törekedünk, hogy a részben aszfalt, részben zúzottkő burkolatú pályatesteket a víz kimosó hatásától megvédjük, így a pálya befogadó árokkal ellentétes oldalán folyókát telepítünk, amely részben az útpályáról, részben a folyóka oldala felőli telkekről és épületekről lefolyó vizeket gyűjti össze, így az nem a burkolatot erodálja. A fejlesztési területen elsősorban lakóingatlanok találhatóak, a fejlesztéssel közvetlenül érintett lakosságszáma meghaladja a 630 főt, amely a teljes lakosság, több mint 20%-a.

kosd csapviz

A fejlesztéssel érintett Bocskai utca a település egyik legforgalmasabb utcája, mivel itt található a település Általános Iskolája és a Millenneumi Emlékpark. Szintén a projekt által érintett Bocskai-Szabadság utca kereszteződésében egy vendégház található. A Szabadság és Bánya utcában összesen 4 db távolsági buszmegálló is található. A projekt által érintett Szabadság utca napi forgalma kimagasló, hiszen a Budapesten, Vácon dolgozók is mind itt haladnak keresztül. A Bánya utca mellett található Agárdi utcában egy turistaútvonal található, amelynek megközelítésében fontos szerepet töltenek be a fejlesztéssel érintett utcák. A projekt keretében elsősorban magáningatlanok megvédése az alapvető cél.

Projekt címe: Felszíni csapadékvíz-elvezetés komplex korszerűsítése Kosd településen
Projekt megvalósítási helye: 2612 Kosd, Bocskai utca, Dózsa Gy. utca, Esze Tamás, Agárdi, Mikes Kelemen utca, Mikszáth u, Szabadság utca, Felsőhegyi utca, Bányai utca, Almahát utca, Naszály utca, 70/6, 110, 508/1 hrsz.

A projekt kezdésének dátuma: 2021.04.26.
A projekt befejezésének tervezett dátuma: 2022.04.30.

A támogató neve: Pénzügyminisztérium

A támogatás forrása: Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.

www.pestmegye.hu