Pest megyei sikerek a Sopravista International Festivals művészeti világversenyen

Az olaszországi Riccione városban rendezték meg a Sopravista International Festivals szervezésében az International Online Festival Contest „Future stars” világversenyt, mely különböző művészeti kategóriában és korcsoportokban kínált lehetőséget a világ valamennyi országából jelentkezők számára a virtuális térben történő megmérettetésre.

A San Marino melletti tengerparti városban működő művészeti szervezet Olaszország számos városában folyamatosan szervezi nemzetközi fesztiváljait, mely az egészségügyi helyzet miatt az online térbe szorult vissza közel egy éve, számos nemzetközi művészeti fesztiválhoz és világversenyhez hasonlóan.

A havonta megrendezett, többfordulós versenyen közel 800 egyéni és csoportos produkció nevezett több mint 60 országból, melyek közt számos Pest megyei kulturális produkció első helyezést ért el.

Februárban Terék József tárogatóművész léphetett a dobogó legfelső fokára Tápió menti verbunk és csárdás című népzenei összeállításával, szólistaként. Márciusban három fiatal tehetséges népdalénekes, Czira Sára (Farmos), Mázás Jázmin (Sülysáp), valamint Sass Éva (Tápiószele), mint a 2019-ben megalakult Tápió Énekegyüttes tagjai értek el első helyezést, illetve minden kategóriát egybe véve közönségszavazat másodikok lettek Tóalmás népdalaival.

TerekJ AwardsSzámos Pest megyei kulturális produkció első helyezést ért el. 

Áprilisban hármas siker született, hiszen a Hévízgyörki Asszonykórus népi énekes kategóriában, a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes néptánc kategóriában bizonyult a legjobbnak, megszerezve a világverseny első helyezését, továbbá a táncegyüttes esetében az összesített közönségszavazat második helyét.

Ez alkalommal indult Pest megye testvérmegyéje, Hargita megye egyik legelismertebb fiatal énekes tehetsége, a nagygalambfalvi Benedekffy Katalin, klasszikus ének kategóriában, elnyerve kategóriájának első díját, illetve az összesített közönségszavazat harmadik helyezését.

A versenyen induló valamennyi díjazott mentora és segítője Terék József, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense volt, felhívva a figyelmet a megyei és testvérmegyei értékek nemzetközi népszerűsítésére, az online művészeti térben való megjelenés és megmérettetés lehetőségére, annak fontosságára. Kulturális értékeink a népdal, a népzene, a néptánc, illetve a klasszikus ének tekintetében elérhetővé és megtekinthetővé váltak a nemzetközi versenyt figyelemmel kísérők számára, a beküldött, professzionális minőségű felvételek közreadásának eredményeként. Így juthatott el valamennyi kontinensre Pest megye számos értéke, mely alapjául szolgálhat a jövőben megrendezésre kerülő számos offline nemzetközi fesztiválon történő további megmérettetésnek, illetve kétoldalú kulturális kapcsolatfelvételnek.

www.pestmegye.hu