Több beruházás is elkészült Tökölön

Kerékpárút épült a városban

A „Kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén” című pályázati kiírás Pest megye célzott fejlesztését szolgáló támogatási programjának részeként jelent meg. A pályázati kiírás célja a kerékpározás, mint környezetbarát közlekedési mód terjedésének ösztönzése a lakosság körében és a hivatásforgalmú kerékpáros közlekedés forgalmának a növelése. A pályázat keretében lehetőség nyílt a Pest megyei települési önkormányzatok területén levő újonnan kijelölt kerékpárutak kiépítésére, vagy már meglévő kerékpárutak korszerűsítésére, felújítására.

bicikli tokol

A pályázati támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás.

Tököl Város Önkormányzatának sikeres pályázatáról 2019.05.24-én született támogatói döntés. Az önkormányzat 185 millió Ft támogatási összeget nyert a Pénzügyminisztériumtól. A beruházás elszámolható kivitelezési költsége 218 millió forint ó, amihez az önkormányzat 33 millió forint önerőt biztosított.

A fejlesztés célja az volt, hogy a város külterületére kerékpárral ingázó munkavállalók közlekedése akadálymentessé és biztonságossá váljon. A kialakított nyomvonal a Határ út - Mester utca csomópontjából indul és a Ledina utca - Kapisztrán János utca - Széchenyi István utca nyomvonalon éri el a Csépi utat.

A fejlesztés keretében 763 m új kerékpárút épült és 1412 m új kerékpársávot jelöltek ki.

A beruházás építési munkálatait a VITÉP ’95 Kft végezte 2020.06.16.- 2021.04.16. között.

Korszerűsítették a csapadékvíz-elvezetés létesítményeit

A "Települések felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztése, a települési vízgazdálkodás korszerűsítésének támogatása Pest megye területén" című pályázati kiírás Pest megye célzott fejlesztését szolgáló támogatási programjának részeként jelent meg. A pályázat keretében lehetőség nyílik a Pest megyei települési önkormányzatok területén levő olyan fejlesztések támogatására, melyek megakadályozzák az utóbbi 10 évben igazolhatóan bekövetkezett káresemények megismétlődését, csökkentik a káresemények mértékét vagy gyakoriságát, elősegítik a vízkárok enyhítését, és hozzájárulnak egy biztonságosan működő és fenntartható települési csapadékvíz-gazdálkodási rendszer kialakításához.

csapviz tokol

 

A pályázati kiírás célja a megye területén a települések infrastrukturális ellátottságának javítása, a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése, a települési csapadékvíz-gazdálkodás korszerűsítésének támogatása volt, amire a Pest megyei fejlesztési program keretéből 111 millió forint támogatási összeget nyert Tököl Város Önkormányzata. 59 millió forint önkormányzati forrás biztosítása mellett megújult a Madách utca, a Kis utca, az Akácos út, valamint a 845/1 és 845/2 utca csapadékvíz-elvezetése. A csapadékvíz elvezető csatornák fejlesztésével az első ütemben megépített tározómedencébe kerül továbbításra a csapadékvíz, ahol megtörténik a szikkasztása. A projekt elszámolható összköltsége így 167 millió Ft.

Jelen projekt a már korábban megvalósult csapadékvíz elvezetési beruházás második üteme. Az első ütemben a Bodza utca, a Fürtös utca és a Diófa sor teljes- valamint az Akácos út, a Mester utca és az Árnyas utca egyes szakaszainak csapadékvíz-elvezetése valósult meg.

A kivitelezés 2020. február 20-án indult meg, mely határidőn belül, 2020. december 16-ra készült el. A kivitelezési munkálatokat A VITÉP ’95 Kft. végezte.
A beruházással az Északi-Kertváros legkritikusabb pontjain oldódott meg a felszíni vizek elvezetési, szikkasztási problémája.

www.pestmegye.hu