Oktatási program indul a felelős élelmiszerfogyasztás előmozdításáért

A nemzetközi Food Wave projekt hazai partnere, Pest Megyei Önkormányzata idén tavasszal elindítja a projektben vállalt oktatási programját, melynek fővállalkozója a Felelős Gasztrohős Alapítvány csapata.

Idén tavasztól több Pest megyei iskolában találkozhatnak a diákok az élelmiszer és klímavédelem témáját fókuszba helyező Food Wave projekttel.

Lehel Zuszsannát, a Felelős Gasztrohős ügyvezetőjét kérdeztük meg, hogyan is kell elképzelni a programot.

Hosszú előkészítés után most tavasszal indul útjára az oktatási program. Hány iskolába tudjátok elvinni a Food Wave projektet és mi kerül fókuszba a hazai projektben? Milyen vezérfonal mentén találtátok ki a programot?

A Food Wave projektnek köszönhetően négy Pest megyei középiskolába tudjuk elvinni oktatási programunkat 2022. tavaszán, melynek fókuszában a fenntartható étkezés, azon belül pedig az élelmiszerpazarlás csökkentése áll. Szerettünk volna egy olyan programot létrehozni, mely bevonja a résztvevő diákokat, így aktív alkotómunka keretében mélyednek el a fenntartható, környezetbarát étkezés témájában.

foodwave iskola

Hogy néz ki egy ilyen alkalom a gyakorlatban?

Egy-egy iskolába két alkalommal megyünk el, az első alkalommal az étkezés és a környezet kapcsolatát mutatjuk be egy interaktív előadás és a helyi szereplőkkel lefolytatott kerekasztal beszélgetés segítségévek. Ezt követően a diákok a kerekasztal résztvevőivel személyesen is beszélgethetnek. Az első és a második alkalom között a témához kapcsolódó hasznos információkat osztunk meg a diákokkal, hogy kiválaszthassák, az élelmiszerpazarlás milyen altémájában szeretnének kommunikációs anyagokat készíteni a második alkalommal. A második alkalom fókusza az élelmiszerpazarlás témaköre. A diákok kis csapatokban alkotják meg kommunikációs anyagaik draft verzióját, mentorok segítségével. Célunk, hogy ezek a kommunikációs anyagok a közös tervezés után el is készüljenek. Az elkészült anyagok pedig versenyen vesznek részt.

Kiket vontatok még be a szemléletformálási munka oldaláról? Ha jól láttam több helyi gyakorlatban tevékenykedő helyi szereplő és szervezet is képviselteti magát?

Budapest és Pest megye témához kapcsolódó szakértőit, piaci és civil szereplőit kerestük meg, hogy beszéljenek a munkájukról a diákoknak a kerekasztal beszélgetések keretében és segítsék őket a kommunikációs anyagok elkészítésében.

Mit vártok az eseményektől és milyen kézzelfogható anyagok születenek a program során, amit esetleg további iskolákban is könnyen hasznosíthatnak a téma iránt elkötelezett tanárok vagy szülők?

Szeretnénk, ha minél több kommunikációs anyag készülne a program során. A legjobb anyagokból kiállítást is szervezünk, melyet a megye más intézményei is használhatnak.

www.foodwave.pestmegye.hu