Aktív időskori programok indulnak az Alsó-Ipoly völgyében

A RE-BIRTH című projekt fő célkitűzése az Alsó-Ipoly mentén élő, elsősorban idős korú lakosság egészségi és lelki állapotának javítása különböző közösségi események és aktivitást elősegítő rendezvények segítségével.

A RE-START akcióterven belül a 2022. március 1-én kezdődött, 16 hónapig tartó projekt keretében az Alsó-Ipoly völgy több településén is különböző kulturális, hagyományörző és sportrendezvények, továbbá tréningek és előadások kerülnek megrendezésre.

A zselízi Csemadok vezető partnerként szervezi meg a projekt keretében a rendezvények döntő többségét. A programok egyik fő célja a fiatalok számára történő tudásátadás, amelynek során az idősebb korosztály a tradícionális ételek elkészítését tanítja meg az érdeklődő fiatalok számára. Emellett megrendezére kerülnek a hagyományőrzés szempontjából fontos fesztiválok (pl. szüreti fesztivál, farsang). Elsősorban az idősebb korosztály számára életvezetési tanácsadás előadássorozat is megrendezésre kerül, amely során egészségmegőrzésről, életvitelről és lelki egészségről szóló előadásokon lehet majd részt venni. Zselízről kiindulva egy napos, buszos kirándulás során felkereshető lesz a bernecebaráti és az ipolyszalkai tájház, ahol a helyi kulturális értékek és hagyományos kézműves tevékenységek bemutatására kerül majd sor.

A Bernecebaráti Turisztikai és Kulturális Egyesület Bernecebarátiban a helyi kézműves hagyományokat mutatja be: kosárfonást, palóc furulya készítést, kötést, horgolást és varrást tanulhatnak az érdeklődők. Az aktívabb időtöltést kedvelők zarándoklaton vehetnek részt a Nemeshegyi kápolnához, illetve egy kiállítással egybekötve megrendezésre kerül a Szokolyi Alajos emlékfutás és kerékpározás.

ipolyszalka tajhazAz ipolyszalkai Tájház

Az Ipolyszalkai Tájházat fenntartó Ipoly Kulturális és Turisztikai Egyesület (Ipel’ské Kultúrne a Turistické Združenie), a projekt keretében a Tájházat bővíti egy új épülettel, amely révén nagyobb létszámú csoportokat is fogadni tudnak majd.
A Dunakanyar-Ipoly-Börzsöny Területfejlesztési Nonprofit Kft. informatikai tréningeket és mentális egészségfejlesztési tréningeket szervez kifejezetten időskorúak számára. Az informatikai tréning elősegíti az egyedül élő időskorúak kapcsolattartását rokonaikkal, ismerőseikkel, míg a mentális egészségfejlesztés az elmagányosodás negatív hatásait hivatott kezelni.

Az összesen 35 rendezvényen a tervek szerint nagyjából 1500-2000 résztvevő fog részt venni, amely igen jelentős létszám a terület lakosságszámát figyelembe véve.

A projekt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program 131.079,01 euró ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatásából valósul meg, 2022. március 1 – 2023. június 30. között.

Forrás: PONTIBUS Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás