Solvers and Challenges - oktatási program Pest megye négy középiskolájában

Mennyire ismerik a fiatalok a helyi és szezonális élelmiszereket? Mennyit tudnak a fenntartható étkezésről és élelmiszertermelésről? Kétszáznál is több Pest megyei középiskolás Szobon, Érden, Budaörsön és Cegléden már egészen komoly tudást halmozott fel a környezetbarát és fenntartható étkezésről szakértők és helyi vállalkozók segítségével. Azt is megvizsgálták, hogyan hatnak étkezési szokásaink a környezetünkre, mit tehetnek azért, hogy csökkentsék például az élelmiszer-pazarlást, ami napjaink egyik égető problémája. A workshopok alkalmával különböző figyelemfelkeltő akciókat terveztek, hogyan ösztönözhetnének minél több fiatalt aktív társadalmi szerepvállalásra és miként válhatnának aktív szereplőivé a fenntartható élelmiszerrendszer megteremtésének. A nemzetközi Food Wave projekt oktatási programjának eseményeire idén májusban és júniusban került sor Pest Megye Önkormányzata és a Felelős Gasztróhős Alapítvány szervezésében.

A Food Wave egy nemzetközi összefogás keretében létrejött projekt, amiben 17 országból több mint 30 partner, önkormányzatok, civil szervezetek és oktatási intézmények vesznek részt. Pest megyében a Food Wave részeként Pest Megye Önkormányzata az oktatási programon kívül versenyt szervez fiataloknak „Utcai akciók” és közösségi rendezvények megvalósítására; városi gasztrófesztiválokra települ ki, illetve a helyi étkezési kultúrához kapcsolódó művészeti - audiovizuális pályázatot ír ki fiatalok számára.

food wave iskolai ea200 is több Pest megyei középiskolás vesz részt a programban

A Szobi Szent László Gimnáziumban, az Érdi Gárdonyi Géza Gimnáziumban, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban és a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Technikumban megtartott két- két alkalmas szemléletformáló workshopokon a diákok a fenntartható étkezéssel ismerkedtek meg előadásokon, kerekasztal beszélgetéseken és fenntartható finomságok kóstolásán keresztül, majd ők maguk alkottak a témában figyelemfelkeltő kommunikációs anyagokat. A résztevők a beszélgetések keretében olyan helyi szakértőkkel és vállalkozókkal találkozhattak, akik beépítik a fenntarthatóságot a mindennapi működésükbe. Lehetőségük volt mélyebb betekintést nyerni a vállalkozások működésébe, kérdezhettek arról, hogy mi a piacképesség titka, miért fontosak a helyi termékek és a helyi piacok illetve hogyan lehet mindezt jól csinálni. Az egyes helyszíneken elhangzottakról, a legfontosabb gondolatokról és történésekről készült videó összefoglalók itt tekinthetők meg.

A program keretében készített kommunikációs anyagokat a diákok nevezhették egy versenyre, melynek keretében egy szakmai és egy közönség díjat is kiosztanak. A közönség like-kal tud szavazni a projekt Facebook csoportjában. A legtöbb like-ot gyűjtő pályaművet elkészítő csapat 50.000 forint értékű ajándékutalványban részesül. A szavazás június 28. éjfélig tart és a szavazatokat ebben a Facebook galériában lehet leadni.

A www.foodwave.pestmegye.hu oldal folyamatosan frissülő híreket kínál a projekt további magyarországi eseményeiről, a fenntartható étkezéshez és élelmiszertermeléshez kapcsolódó legújabb fejleményekről és kezdeményezésekről, illetve inspiráló történeteken keresztül mutatja be, hogy egy tudatos és felelős egyén mit tehet a fenntartható és igazságos élelmiszerellátási rendszer létrejötte érdekében.