Az Év Digitális Faluja 2022 - pályázat

Az innovatív digitális megoldásokat alkalmazó, ötezer főnél kisebb lélekszámú települések ismét négy kategóriában pályázhatnak Az Év Digitális Faluja címre. Az elsőként tavaly odaítélt, nagy sikert aratott Az Év Digitális Faluja díjat 2022-ben a Neumann János Nonprofit Kft. hirdeti meg. A technológiai innovációkat alkalmazó települések számára kiírt pályázat célja, hogy a kistelepülések egyre inkább képesek legyenek megvalósítani és bemutatni a digitális fejlesztéseket, adottságaikra építve kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. A pályázat célja továbbá, hogy segítse az 5000 fő alatti közösségek erősítését és a térségszintű fejlesztések elterjedését, valamint a magyarországi települések szoros technológiai együttműködéseit.

digitalis falu

Az Év Digitális Faluja címre az idei évben is a technológiai innovációkat alkalmazó - 5000 fő alatti - települések pályázhatnak négy kategóriában: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma.

A díj a pályázó településen bevezetett és alkalmazott okos város, okos falu módszerek és technológiák alapján nyerhető el.

A bírálat során vizsgálják a bevezetett technológiákra vonatkozó komplexitást, az integráció mélységét, valamint a társadalmi közösségfejlesztő erejét is. Fontos tényező, hogy a település smart fejlesztése(i) a településszerkezeti adottságokat figyelembe véve, társadalmi – környezeti – gazdasági hasznosulást eredményezően valósuljanak meg. Mindezek megléte mellett elengedhetetlen a felkészült szakértő humánerőforrás, hiszen ők rendelkeznek azokkal az elméleti és gyakorlati ismeretekkel, illetve kompetenciákkal, amelyek elengedhetetlenek az egymással integritásban álló okos város, okos falu fejlesztések megvalósulásához.

A részletes pályázati kiírás és jelentkezés a https://digitalisfalu.hu/ev-digitalis-faluja-dij/ oldalon érhető el.
A weboldalon elérhető példatárban olyan technológiai innovációk és okos megoldások találhatók, amelyek iránymutatásul szolgálnak a benyújtandó pályázatokhoz.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. szeptember 9.

Nyeremények:
• Az Év Digitális Faluja 2022 cím és tábla
• 1 éves ingyenes regisztráció az Okos Város Piactéren
• Településszonda
A Településszonda a település számára készített, a településvezetés és a települési szervezetek munkáját segítő stratégiai fejlesztési dokumentumcsomag, amely a helyi és térségi helyzetelemzésre alapozva rajzolja fel a település problématérképét, illetve írja le a fejlesztés lehetséges irányait és feladat-, projekt-, illetve beruházás-szintű javaslatot fogalmaz meg a közeljövő cselekvési lehetőségeire vonatkozóan.
• Okos falvak tanulmányút (Csehország)

A bírálatot egy független szakmai zsűri végzi, az eredmény kihirdetését és az ünnepélyes díjátadót a TIM háttérintézménye ősszel tervezi megrendezni.

www.pestmegye.hu