Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése

A zarándokturizmus infrastrukturális és technikai hátterét fejlesztő projekt zárult le idén a Mária út Pest megyei szakaszán.

A támogatás forrását – 35 millió forintot – a Pénzügyminisztérium biztosította a „Pest megye célzott pénzügyi támogatása” program keretében. A projekt során információs és irányítótáblák, virtuális útvonalbemutató rendszer és információs kioszkok kerültek kialakításra.

A Mária Út – Közép-Európa Zarándokútja – kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. A teljes hossza mintegy 1400 km és mintegy 400 települést kapcsol össze. A zarándokút, illetve a zarándokturizmus különleges lehetőséget teremt a közösségek számára. Hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, az emberek közötti kapcsolatok és a helyi, térségi identitás erősítéséhez. Egyszerre szolgálja a munkahelyteremtést, a helyi gazdaság és azon belül a szálláshely- és vendéglátás szolgáltatásainak fejlődését, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős mértékben elősegíti a közösség részvételén és társadalmi felelősségvállaláson alapuló kezdeményezések sikerét. A települések egyenként és együtt is erősebbek lehetnek a zarándokturizmus fejlődésével. A kevésbé látogatott, és viszonylag elzárt települések bekapcsolásával – a vidéki térségek feltárásával – a Mária Út egyedülálló missziót tölt be.

IMG 20210723 1003930A hévízgyörki épület

A Mária Út nyugat-keleti és észak-déli szakaszai a leágazásokkal együtt közel 50 települést érintenek Pest megyében. A zarándoklat fellendítése turisztikai kitörési pont lehet Pest megyében, hisz a látogatottság remélt gyarapodásából, a zarándokút mentén lévő településeken történő fogyasztásból, vagy például a kegytárgyak eladásából származó bevételre hosszú távon építhetnek az önkormányzatok. A világban és hazánkban évről évre gyarapszik a zarándokok száma, s a vallási okokból útnak indulók új zarándokutakat keresnek. A megyei idegenforgalom ilyen irányú pezsdülése új munkahelyeket is teremthet.

aszod tabla

Pest Megye Önkormányzata a Mária Út Közhasznú Egyesület szakmai támogatásával hajtotta végre a „Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése” névre keresztelt projektet. Ennek során a Mária út Pest megyei szakaszán információs és irányító táblák kerültek kihelyezésre, amelyek segítik a zarándokok tájékozódását, ezen felül pedig három helyszínen – a „Mária út Pest megyei szakaszának infrastrukturális fejlesztése” című társprojekt keretében létrejövő épületekben Perbálon, Hévízgyörkön és Kistarcsán – információs kioszkok elhelyezésére is sor került, amely az oda látogató turisták naprakész információkkal való ellátását célozza. A projekt leginkább előremutató fejlesztése egy innovatív, online módon hozzáférhető útvonalbemutató rendszer, amely révén a zarándokútvonal Pest megyei részét lehet virtuálisan bejárni. Ennek természetesen nem a zarándoklatok kiváltása a célja, hanem elsősorban azok tervezéséhez és a megfelelő felkészüléshez fog segítséget nyújtani a felhasználók számára.

A projekt kivitelezéséhez szükséges támogatást – 35 millió forintot – a Pénzügyminisztérium hazai forrásból, a „Pest megye célzott pénzügyi támogatása” elnevezésű program keretében biztosította Pest megye számára.

www.pestmegye.hu