Ráckevei tanulmányi kirándulással és budapesti konferenciával zárul a DANUrB+ projekt

A DANUrB+ Pest Megye Önkormányzatának egyik legnagyobb nemzetközi projektje, ami 3+3 éven keresztül tartott. A többéves program projektjeinek fő célkitűzése a Duna menti országok összekapcsolása a kulturális örökségeik által: a helyi együttműködések és fenntartható turizmus elősegítése, a kulturális hagyományokra és értékekre épülő fejlesztések, akciótervek kidolgozása és rendezvények megvalósítása volt.

standard logo light green ink BIG

Pest Megye Önkormányzata a kezdetektől aktív tagja a DANUrB+ partnerségnek és a pest megyei Duna szakasz két területe, a Szigetzug (Ráckeve és térsége) illetve, az Ipolymente (Szob és térsége) kiemelt szerepet kapott a projektben. Az elmúlt években a két mikrorégióban megvalósított, elsősorban a közösségi tervezésre és a helyi közösség minél szélesebb körének bevonására épülő tevékenységek eredményeként olyan hatékony helyi együttműködések jöttek létre, amelyek lehetővé teszik, hogy a közösen felépített stratégia mentén, mind a helyi közösségek, mind pedig a térségbe látogatók számára vonzó turisztikai és szabadidős programok valósuljanak meg.

A stratégiák felépítéséig és az egyes térségekben meglévő ötletek megvalósítható projektekké formálásáig a DANUrB+ nemzetközi szakértői hátterén (a 19 tagú partnerségben 6 egyetem, turizmussal és régiófejlesztéssel foglalkozó kutatóintézetek és ügynökségek, területi önkormányzat, továbbá civil szervezetek vesznek részt) kívül elkötelezettségen, aprólékos munkán és elsősorban a helyi szereplőkkel kialakított bizalmi kapcsolat kialakításán keresztül vezetett az út. A részletes adatgyűjtés, az átfogó helyzetelemzés és nem utolsósorban az elmélyült beszélgetések mind előfeltételei voltak annak, hogy a helyszínenként egy-egy regionális konferenciából és hat-hat workshopból álló programok eredményesek legyenek. Ahhoz, hogy ezek az eredmények a közösség valódi elképzeléseit tükrözzék a két térségben a stratégiaalkotás koordinálásával megbízott szakemberek összesen 120 helyi szereplővel vették fel a kapcsolatot és közülük 60-an aktívan részt is vettek a tervek kidolgozásában és a projektek kiválasztásában. A Szigetzug hat, és az Ipolymente nyolc településnek képviselői: polgármesterek, helyi vállalkozók, kulturális és oktatási intézmények vezetői és civil szervezetek tagjai aktívan és odaadóan dolgoztak több hónapon keresztül a DANUrB+ projekt és Pest Megye Önkormányzatának szakértői segítségével, melynek eredményeként sikerült mindkét térség konkrét projekteket, turisztikai útvonalakat és turizmus marketing eszközeit is tartalmazó akciótervét elkészíteni.

zárómontázs

A szigorú értelemben vett szakmai munka mellett mindkét akcióterületen a helyi közösséget megszólító és bevonó eseményekre is sor került. A DANUrB+ vezető szakmai partnere, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Urbanisztikai Tanszéke 2021-ben Szobon, 2022-ben pedig Ráckevén szervezte meg hallgatóinak szóló építőtáborát. Az építőtáborokhoz kapcsolódó különleges rendezvények célja, a folyó és a települések kapcsolatának, illetve a helyi kulturális- és természeti örökség hasznosításának bemutatása volt. Szobon, a tábor 45 résztvevője egy 40 méteres kenuhidat épített a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között. A folyó mindkét oldaláról érkeztek az érdeklődők gyalog, kerékpárral, gyerekekkel, babakocsival, kutyával. A híd értékét tovább növelte, hogy a faanyagból Szobon különböző köztéri bútorokat készítettek kisebb hallgatói csapatok, melyek azóta is jól használhatóak és egyben a kenuhíd emlékét is őrzik. Ráckevén, a „Partraszállás - János Vitéz átalmegyen a Dunán” fesztiválon egyrészt a DANUrB+ projekt keretében szervezett egyetemi építőtábor tevékenységével és eredményeivel, másrészt pedig a térség gasztronómiai és turisztikai szempontból kiemelkedő értékeivel ismerkedhettek meg a fesztiválozók. Itt a BME hallgatói egy féléves tervezési tantárgy keretében álmodták meg a ráckevei Duna-partra kerülő új köztéri bútorokat, amiket a teljes csapat egész hetes munkájának köszönhetően a fesztiválon már mindenki élvezhetett. A tábor másik célkitűzése az MHSz székház revitalizációjának elindítása volt. A hallgatók az Urbanisztika Tanszék oktatóinak vezetésével a hétvégi fesztiválon közösségi tervezés workshopon is részt vehettek a helyi szereplőkkel, aminek célja az épület új funkciójának kiválasztása volt. A DANUrB+ prgram célja egy dunai védjegy rendszer kialakítása is, amely a helyi termékek, szolgáltatások és turisztikai célpontok megfelelő minőségét és közösségi értékét garantálja. A védjegy térségbeli jelöltjei szintén a Partraszállás alkalmából mutatkoztak be a Vadkacsa strandon egy mini kiállítás és beszélgetés keretében.

A nemzetközi DANUrB+ közösség az Ipolymentén folyó munkával 2021 októberében ismerkedett meg, amikor az Ipolyszalkai Tájházba , illetve Szobra látogattak a projekt hatodik nemzetközi találkozója alkalmából. A Szigetzug tapasztalatainak megismerésre pedig a zárókonferencia keretében szervezett tanulmányi kiránduláson 2022. december 11-én került sor. A program első napján a projektpartnerek felkeresték Ráckevét és egy „jó gyakorlat” körút keretében járták végig az akciótervhez kapcsolódó helyszíneket, a Vadkacsa strandot, a Tűztorony kilátót, a Népművészeti Házat és a Szerb Orthodox Templomot.

danurb wpWolf Péter elnöki tanácsadó (Pest Megye Önkormányzata) tart előadást a DANUrB+ zárókonferencián

A ráckevei kirándulás után másnap, a DANUrB+ zárókonferencia – A Journey Connecting Communities – a Margit-szigeten a Kristály Szintéren folytatódott, fókuszában a DANUrB+ eredmények értékelése és a Duna menti közösségek jövője állt. Meghívott előadók egész Európából érkeztek, hogy megosszák saját tapasztalataikat és gondolataikat a fenntartható városhasználatot és turizmust övező kérdésekről. A rendezvénynek szintén fontos célja volt, hogy szélesebb közönségnek mutassa meg, hogyan teremthető meg a kulturális kohézió a Duna-régióban a helyi közösségek bevonásával, az épített, természeti és kulturális örökség újra-értékelésével, valamint a fenntartható turizmus és a regionális márkaépítés fejlesztésével. A záró programsorozat keretében a Toldi Moziban megtekinthető lesz az „Eyes of the Danube - A journey connecting communities” DANUrB+ dokumentumfilm premierje is, amely 12 dunai történetet mutat be, melyek között a folyó jelenti az összekötő kapcsot.

www.pestmegye.hu