Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése című projekt zárórendezvénye

A Pest megyei zarándokturizmus infrastrukturális és technikai hátterét fejlesztő projekt zárórendezvénye került megrendezésre 2022. december 12-én a Pest Megyei Önkormányzaton.

Pest Megye Önkormányzata a Mária Út Közhasznú Egyesület szakmai támogatásával hajtotta végre a „Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése” névre keresztelt projektet, amelynek eredményes végrehajtását követően zárórendezvényen kerültek bemutatásra a projekt eredményei.

2Szabó István köszöntette a vendégeket

Az eseményt Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke nyitotta meg. Beszédében kitért Pest Megye Önkormányzata és a Mária Út Közhasznú Egyesület évek óta tartó, gyümölcsöző kapcsolatára, a Mária út jelentőségére mind Magyarország, mind a megye turizmusában és a zarándoklat kedvező hatásaira a testi és lelki egészség megőrzésének szempontjából.

A megnyitót követően a Mária Út Közhasznú Egyesület koordinátora, Galgócziné Szabó Zsófia mutatta be a Mária út – mint Közép-Európa meghatározó zarándokútja – társadalmi, gazdasági és vallási szerepét, majd a projekt eredményeit is ismertette.

A projekt eredményeként a Mária út Pest megyei szakaszán információs és irányító táblák kerültek kihelyezésre, amelyek segítik a zarándokok tájékozódását, ezen felül pedig három helyszínen – a „Mária út Pest megyei szakaszának infrastrukturális fejlesztése” című társprojekt keretében létrejövő épületekben Perbálon, Hévízgyörkön és Kistarcsán – információs kioszkok elhelyezésére is sor került, amely az oda látogató turisták naprakész információkkal való ellátását célozza. A projekt leginkább előremutató fejlesztése egy innovatív, online módon hozzáférhető útvonalbemutató rendszer, amely révén a zarándokútvonal Pest megyei szakaszait lehet virtuálisan bejárni a Google Maps térkép Street View moduljába integráltan. Ez utóbbi fejlesztésnek természetesen nem a zarándoklatok kiváltása a célja, hanem elsősorban azok tervezéséhez és a megfelelő felkészüléshez nyújthat segítséget a felhasználók számára.

A bemutatót követően számos kérdés fogalmazódott meg a hallgatóság részéről, amelyre a Mária Út Közhasznú Egyesület munkatársai válaszoltak.

A projekt kivitelezéséhez szükséges támogatást – 35 millió forintot – a Pénzügyminisztérium hazai forrásból, a „Pest megye célzott pénzügyi támogatása” elnevezésű program keretében biztosította Pest megye számára.

www.pestmegye.hu