Karácsony Ádám alelnök képviselte Pest vármegyét az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésnapján

Karácsony Ádám a konzervatív (ECR) frakció vezérszónoka volt a készségek európai évéről (2023) szóló vitában az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésnapján február 9-én. Az ülésen részt vett Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa is.

Pest Vármegye Közgyűlésénk alelnöke a felszólalásában elmondta, hogy az európai gazdaság motorját a készségek hajtják. A munkavállalók készségeinek naprakészen tartása pedig alapvető fontosságú a dinamikusan változó munkaerőpiacon. Hozzátette, hogy mivel a zöld és a digitális átállás alapjaiban alakítják át a munkaerőpiaci ökoszisztémát, olyan hosszú távú politikát kell folytatnunk, amely lehetővé teszi regionális gazdaságaink virágzását.

karacsony adam regiok bizottsagaKarácsony Ádám

Magyarország Kormánya hamar felismerte a digitális szektorban jelentkező munkaerőhiányt, és eltökélt szándéka volt, hogy a versenyképesség-fejlesztés és a gazdaság digitalizációja révén több munkahelyet teremtsen, mint ahány munkahely a digitalizáció miatt megszűnik. Ezzel összhangban Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának (DOS) célja, hogy az oktatási rendszer felkészítse a diákokat a digitális munkaerőpiacra, míg a Digitális Munkaerő Program (DMP) a digitális ipar területén tapasztalható jelentős munkaerőhiányt kívánja mérsékelni a munkavállalók digitális felkészültségének javításával.

Az átképzés és továbbképzés egyszerre két problémát is megoldhat: a munkanélküliségre és a munkaerőhiányra egyaránt választ jelenthet, amely hosszú távon elengedhetetlen minden jól működő gazdaság számára. Az egész életen át tartó tanulás, mint eszme, tehát egyre inkább felértékelődik. A munkanélküliségre hatással van, a jellemzően vidéki területeket érintő „agyelszívás” problémája, mely során az érintett régióknak meg kell birkózniuk a jól képzett emberek elvándorlása okozta társadalmi-gazdasági hatásokkal.

A témában fontosnak tartotta kihangsúlyozni az Európai Területi Társulások szerepét is. "A határt átlépő mobilitás és a határon átnyúló integrált programok szervezése tekintetében a régióm, Pest Vármegye Önkormányzata igen aktív, esetünkben ez a szlovák-magyar határ menti együttműködést jelenti. A 2019-ben indult RE-START nevű akciótervben , melyet a - Pest Vármegye Önkormányzata és a szlovákiai Nyitrai Kerületi Önkormányzat által alapított - PONTIBUS ETT koordinál, több települési önkormányzat és civil szervezet vesz részt.

Az akcióterv célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyre jellemző, elsősorban a periférikus helyzetből adódó gazdasági és társadalmi lemaradás csökkenjen, a munkaerőpiac élénküljön, miközben reflektáljon az elöregedő népesség jelentette kihívásokra. A képzés, kompetenciafejlesztés még mindig nagy kihívást jelent például olyan területeken is, mint az aktív időskor, a szociális ellátás, és a házi gondozás. Célunk, hogy integrált, egymáshoz komplementer módon illeszkedő szolgáltatásokat hozzunk létre úgy, hogy a munkavállalók a határ mindkét oldaláról érkeznek."

www.pestmegye.hu