Karácsony Ádám alelnök képviselte Pest vármegyét az Európa Tanács önkormányzati kongresszusán

Véget ért az Európa Tanács Helyi és Regionális Kongresszus három napos tavaszi plenáris ülése.

Karácsony Ádám, Pest Vármegye Közgyűlésének alelnöke az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljairól (SDG) szóló vita során elmondta, hogy Magyarország hangsúlyosabb szerepet kíván betölteni a nemzetközi közösség előtt álló legjelentősebb kihívások kezelésében, ezért egy új Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Stratégiát (IDC 2025) dolgozott ki a 2020-2025 közötti időszakra. Hozzátette, hogy a célok megvalósítására Magyarország 2021-ben összesen több mint 454 millió dollárt (137 milliárd forintot) különített el. Végül rámutatott arra, hogy Pest vármegye számára is kiemelten fontos mind a környezetvédelem, mind a vízgazdálkodás, és ezen a területen számos jó gyakorlattal és folyamatban lévő projekttel rendelkezik a vármegyei önkormányzat és a települések.

karacsony adam eu tanacsKarácsony Ádám alelnök

A fórum másik napján Magyarország álláspontját ismertette az orosz-ukrán háború kapcsán.

Felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország elítéli Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját, és továbbra is kitart Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Hazám elsődleges érdeke a konfliktus mielőbbi lezárása és a béke helyreállítása, és kezdettől fogva aktívan részt vettünk az ezt célzó nemzetközi erőfeszítésekben. A magyar kormány elsődleges feladata, hogy megakadályozzon minden olyan incidenst, amely a magyar emberek biztonságát veszélyeztetheti. Magyarország ezért nem engedélyezi halálos fegyverek közvetlen átszállítását a területén keresztül, mivel azok katonai célpontnak minősülnek. Magyarország támogat minden erőfeszítést a két hadviselő fél közötti érdemi párbeszéd megkezdésére, mivel párbeszéd nélkül nem lehet békét elérni. Minden olyan intézkedés, amely a háború elhúzódásához vezet, hozzájárul a globális és regionális humanitárius és gazdasági helyzet eszkalálásához. A tárgyalások elengedhetetlenek ahhoz, hogy véget vessünk több millió ember értelmetlen szenvedésének." - mondta Karácsony Ádám.

www.pestmegye.hu