Nyári ülését tartotta a közgyűlés

A képviselők döntöttek az önkormányzati támogatásokról szóló rendelet módosításáról és a gödi különleges gazdasági övezetből származó helyi adóbevétel felhasználásáról.

IMG 2332

A gödi különleges gazdasági övezetből származó adóbevételek fejlesztési és működési célú támogatásainak hatékonyabbá tétele érdekben felülvizsgálták az önkormányzati támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet. A javaslat elsősorban Göd Város Önkormányzata számára teszi rugalmasabbá a támogatások odaítélését és felhasználását a következőképpen:

Göd város elkülönített fejlesztési és működési alapja
 Göd város elkülönített fejlesztési és működési alapja a jelenlegi Gödi zöld-fenntarthatósági alap és Gödi útfenntartási és fejlesztési alap összeolvadásából jön létre. A felhasználás tekintetében a két jogelőd alaptól eltér abban, hogy az alap forráskeretével kizárólag Göd Város Önkormányzata, illetve jóváhagyása esetén az általa fenntartott intézmények és tulajdonában lévő gazdasági társagások gazdálkodhatnak mind fejlesztési, mind működési célra, a települési önkormányzat által meghatározott arányban.
 Az alap fejlesztési forrásainak alapját a Göd Város Önkormányzata által benyújtott éves beruházási keretprogram képezi, amelyet a Közgyűlés fogad el. Az elfogadott keretprogram alapján Göd Város Önkormányzata a fejlesztési forrásokat írásbeli nyilatkozattal lehívhatja a beruházási programban szereplő projektek megvalósítására, külön egyedi támogatási kérelemről szóló vármegyei bizottsági döntés nélkül. A támogatási szerződésben kötelező rendelkezni a piaci ár igazolásával kapcsolatos szabályokról, amelyeket a támogató (vármegyei önkormányzat) a beszámoló keretében ellenőriz. A beszámoló elfogadásáról a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság dönt.
 Keretprogram hiányában fejlesztési célra, továbbá működési célra és Göd város által fenntartott intézmények és társaságok támogatására továbbra is egyedi támogatási kérelem benyújtása és a bizottság döntése szükséges.

Településfejlesztési és működési alap
A korábbi Településfejlesztési alap Településfejlesztési és működési alapként működik tovább. Göd Város Önkormányzatának a fenti alap mellett erre is lehetősége van egyedi támogatási kérelmet benyújtani vagy kiírt pályázaton indulni, azonban az alapra a Göd város közigazgatási területén különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló 294/2020. (VI. 18.) Korm. rendeletben meghatározott „övezeti” települések is igénybe vehetik: Csomád, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Sződ, Veresegyház, továbbá néhány speciális esetben további településekre is kiterjed (Csömör, Csörög, Mogyoród, Őrbottyán, Sződliget, Vácrátót) a hatályos szabályokkal részben összhangban. A jelenlegi gyakorlattal megegyezően az alap keretében lehetőség van más szervezeteknek is támogatási kérelmet benyújtani, azonban a fejlesztéseknek az övezeti településeken kell megvalósulniuk. Az alap terhére igénybe vehető működési támogatások felső határa az alap forráskeretének 30%-a. A korábban a Gödi útfenntartási és fejlesztési alapban az övezeti közutak fenntartásának költsége ehhez az alaphoz kerül évente betervezésre.

A Civil támogatási alap és a Vármegyei beruházási alap szabályozásában érdemi változás nincs.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a gödi különleges gazdasági övezetből a 2022. október 1. - 2023. június 9. között befolyt 2.560.268.369 forint helyi adóbevételt, továbbá a korábban fel nem osztott 319.729.419 forint – mindösszesen 2.879.997.788 forint – adóbevétel felosztását az alábbiak szerint határozza meg:
a) Településfejlesztési alap: 909 997 788 Ft
b) Gödi útfenntartási és -fejlesztési alap: 1 480 000 000 Ft
c) Civil támogatási alap: 490 000 000 Ft.

wwww.pestmegye.hu