Kerékpárút épült Újhartyán és Dabasi Szőlők között

A műszaki átadással befejeződött az Újhartyán-Dabasi Szőlők közötti kerékpárút építése. Az elkészült szakaszt a település lakossága bírtokba vette. A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

IMG 2621Az elkészült kerékpárút


Újhartyán Város Önkormányzat 2021. július 16-án a VEKOP-5.3.2-15-2020-00058 Fenntartható közlekedésfejlesztés Pest megyében c. pályázati felhívás keretében 100 %-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megítélt támogatás összege a 2022.12.06-án hatályba lépő kiegészítő támogatással együtt összesen 326.887.714 Ft volt. A fejlesztésnek köszönhetően kialakított kerekpárforgalmi létesítmények hossza: 1817m. A kerékpárút területének széléig a csatlakozó utak, földutak szilárd burkolattal való kiépítése is megtörtént. A kerékpárút két helyen keresztez vízelvezető árkot, ahol az átereszek kialakítása is megvalósult. A beruházás belterületi szakaszán a közvilágítás biztosított volt, a külterületi szakaszon az áthajtásnál a kiépítése megtörtént. A cél a település központi, valamint a lakott területen kívül elérhető lakott településrészei közötti kerekpárforgalmi útvonal kialakítása volt. 

Az út elkészültével lehetővé vált a lakott területen kívül elhelyezkedő munkahelyek és a település belterülete közötti kényelmes, akadálymentes közlekedés. A megépült nyomvonal mentén biztonságosan megközelíthetővé válnak a vállalkozások, az iskola, a boltok és a templom. A fejlesztés eredményeként biztonságosabbá válik a kerékpáros közlekedés a településrészek között, csökken a károsanyag kibocsájtása, számottevően nő a városi aktív rekreációt is szolgáló kerékpárhálózat nagysága. „Újhartyán-Dabasi Szőlők közötti kerékpárút építése” című projekt, közvetlenül és közvetetten hozzájárul a térségi szerepkör erősítéséhez, a kerékpárosbarát közlekedés terjedéséhez, turizmusfejlesztéshez. Kerékpározás révén a gépjármű-forgalomterhelés mérséklődik, a környezetterhelés csökken, hozzájárul az egészség megőrzéséhez

https://ujhartyan.hu