Átadták a perbáli zarándok-turista pihenőhelyet

Az épületben a bakancsos turisták mellett a kerékpárosok és a lovasok ellátására is alkalmas infrastruktúrát alakítottak ki. A pihenőhely a katolikus egyház tulajdonában lévő plébánia épületének új, kétszintes szárnyaként jött létre. Az alsó szinten – helytörténeti kiállítás és a Mária út zarándokutat bemutató interaktív kiállítás elhelyezése céljából egy 200 m2-es területű helyiség épült, amelyet mobil falakkal 3 különálló helyiségre lehet majd osztani. A földszinten férfi, női és mozgáskorlátozott illemhely, valamint zuhanyzók és mosdó, míg az emeleten 30 m2-es szobát alakítottak ki, utóbbi a turisták pihenőhelyéül szolgál.

epuletAz elkészült zarándok-turista pihenőhely

A plébánia már meglévő szárnyában konyha és további vizesblokkok szolgálják ki a rendezvényeket. A helyszín különböző jármódok fogadására is alkalmas, mivel a bakancsos turisták mellett a kerékpárosok és a lovasok ellátására alkalmas infrastruktúra épült (kerékpártároló, lovak pihentetésére alkalmas fedett, oldalról nyitott szín). A projekt a kulturált turista fogadás mellett a Mária Út Közhasznú Egyesület által szervezett, a turizmushoz kapcsolódó konferenciák, képzések mellett egyházi és világi, a helyi önkormányzat, valamint civil szervezetek által kezdeményezett események lebonyolításával is hozzá kíván járulni a helyi közösségek mindennapjaihoz, továbbá bemutatkozási lehetőséget biztosít majd a térség művészeinek különböző kiállítások révén.

Az épület ünnepélyes átadásaAz épület ünnepélyes átadása

Az átadón részt vett Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. Beszédében elmondta, hogy egy igazi közösségi teret alakítottak ki a projekt során, amely a Mária zarándokút egyik fontos megállóhelye lehet.
A zarándok-turista pihenőhely a pénzügyminisztérium támogatása révén, Pest Megye Önkormányzata és három települési önkormányzat (Hévízgyörk, Kistarcsa, Perbál) konzorciumaként valósult meg.

www.pestmegye.hu