Meghalt Noseda Tibor

A Pest Megye Szimfonikus Zenekar alapítója és vezetője 82 éves korában hunyt el.

Noseda Tibor karnagy Budapesten született 1942. augusztus 6-án. Nagyapja, Noseda Károly a Szervita téri templom karnagya volt. Noseda Tibor nyolcéves korában kezdett el zongorázni. A volt szervitaházban lakott, így a templomban kisgyermekként, mint ministráns kezdte a templomi szolgálatokat. Tizenkét éves korától kis kitérőkkel a budapesti Szent Anna (Szervita) Templom orgonistája, karnagyaként szolgált. A Kölcsey Gimnáziumban érettségizett. Ezt követően műszaki tanári oklevelet szerzett.

Zenei tanulmányai: egyházzenei karnagyképző, felsőfokú karmesterképző. Mesterei: Bárdos Lajos, Kistétényi Melinda, Gergely Ferenc, Koloss István, Jancsovics Antal és Tardy László voltak. Több gimnáziumi énekkar alapítója. Évekig a Vasas Művészegyüttes egyik művészeti vezetője, a saját alapítású Händel Consort karmestere volt.

noseda tiborNoseda Tibor (1942-2024) kántor, karnagy, tanár

Pest Megye Szimfonikus Zenekarának alapítója és karmestere, a Pest Megye Szimfonikus Zenekar nonprofit kft. ügyvezető igazgatója volt.

Pest Megye Szimfonikus Zenekara 1991 őszén alakult meg. A zenekarnak októberben már koncertje volt. Az alapító, Pest Megye Önkormányzata megteremtette az anyagi és tárgyi feltételeit a szimfonikus zenekar működéséhez. A zenekar tagjai elsősorban Pest megye zenetanárai, ami egyben jelzi is az együttes feladatát. Elsődleges cél a megye diákjainak zenei nevelése. A fiatalok hangversenyeken vehettek részt még a legeldugottabb településen is, illetve e zenei műhelyen keresztül a zeneiskolai diákok is részesei az itt folyó munkának. Ezzel egy megyei kultúrmissziót láttak el. 2000 januárjától a zenekar kht., majd egy törvénymódosítás miatt kulturális nonprofit kft. formájában működött. Nem csak a megyében, hanem olyan településeken is felléptek, ahová a „nagy” zenekarok nem vállalták a fellépést. A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. hangversenykörutakat szervezett Pest megyében, sőt már a környező megyékben is az ifjúság számára, de a zenekar elismerését jelenti, hogy bekapcsolódhattak Budapest és az ország hangversenyéletébe is.

2000-s évek elején a Zeneakadémián ő állította össze a bérletes koncerteket. Európa-szerte koncertezett. Széles repertoárját barokk concertók, kantáták, oratóriumok, misék és egyéb egyházi művek, klasszikus és romantikus szimfóniák, versenyművek és kortárs zeneszerzők művei alkotják.

Az ős Szervita kórus után 38 éve az új Szervita Kórus alapítója és karnagya volt, amely betegsége előrehaladtával 2022-ben feloszlott.

Noseda Tibor gyászszertartását 2024. április 26-án, 17 órakor tartják a józsefvárosi Szent József Plébániatemplomban.

www.pestmegye.hu