Galga menti népdaléneklési versenyt rendeztek Aszódon

2024. május 07-én Galga menti Népdaléneklési Verseny került megrendezésre az Aszódi Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola kamaratermében. Dr. Magyari Zita Ida, a művészeti iskola intézményvezetője már harmadik alkalommal hirdette meg a székhelyen, valamint a telephelyeiken tanuló diákok számára a Galga mente egyedülálló népdalkincsét népszerűsítő megmérettetést. A versenyen arany, ezüst és bronz minősítést kaptak a gyermekek, illetve kiemelt aranyat a legjobbak. Összesen 29 produkciót mutatott be 58 gyermek, akik 11 településről érkeztek a Galga mente különböző pontjáról. A gazdag népdalkincs mellett az igen változatos Galga menti népviseletből is ízelítőt kaphattak az érdeklődők.

Galga menti Népdaléneklési Verseny 2024Galga menti Népdaléneklési Verseny 2024

A versenyen a zsűri tagjai voltak:

Dr. Terék József – Pest Vármegye Önkormányzatának kulturális szakreferense, etnográfus, a zsűri elnöke
Kádárné Jeney Judit – az Aszódi Művelődési Ház művelődésszervezője
Kozjár Kornél – a Kartali Lippentős Néptánccsoport és a Kartali Asszonykórus művészeti vezetője
Dr. Magyari Zita Ida – Aszódi Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, a népdaléneklési verseny főszervezője

A felkészítő tanárok kimagasló szakmai felkészítő munkája, illetve a gyermekek szorgalma eredményeként minden fellépő professzionális produkciót mutatott be az egyéni, valamint az énekegyüttesi műsorszámoknál, valamennyi korcsoportban.
A vármegyei szinten kiemelkedő kulturális rendezvény egyben figyelemfelhívó jellegű is: ismerje meg minden gyermek saját kistájának népdalkincsét vármegyénk határain innen és túl. Szerencsére Pest vármegye – és kisebb részt Nógrád és Heves vármegyébe is átnyúló – népdalkincsben leggazdagabb kistája országos és nemzetközi népszerűségnek örvend, így a Galga mente központi szerepet tölt be a vármegyében e tekintetben. Népművészeti értékei valamennyi kontinensen jelen vannak, e vidék pedig számtalan kiváló népművészt adott a magyar nemzetnek. A népdaléneklési versenyt a jövőben is szeretnék megrendezni a „Galga mente fővárosában,” Aszódon, amely akár egész Pest vármegye területére kiterjedhet, hiszen a Galga mente népdalait mindenki szívesen és örömmel dalolja.
Pest vármegye számos területén rendeznek népdaléneklési versenyt, ami az ifjúság megszólítása, valamint a Kodály Zoltán által is szorgalmazott mindennapos éneklés tekintetében is jelentős előrelépés.
Szorgalmazzák a közösségek, hogy ismerjék meg saját népdalos örökségüket, sajátítsák el saját kistájuk elfeledésbe merülő népdalos értékeit, majd tanítsák vissza gyermekeiknek, hogy vokális értékeik fennmaradhassanak 3-4 generáció múlva is! A Galga menti Népdaléneklési Versenyen fellépő gyermekek egészen biztosan unokáiknak is át fogják adni saját népdalaikat, látva és hallva egyedülálló produkcióikat. Szívből kívánjuk, hogy éljék át ezt az érzést Pest vármegye valamennyi településén!