Választás Pest vármegyében 2024

Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében 2024-től az európai parlamenti választással egy időben kell megtartani az önkormányzati választásokat Magyarországon. Ezért a szavazás napján történik a 2024-es magyarországi önkormányzati választás is.

A szavazást 2024. június 9-én tartják.

A választásra jogosultak száma Pest vármegyében 1.046.400 fő, a szavazókörök száma 1095.

eu szavazolapAz európai parlamenti választás szavazólapja

Az európai parlamenti választáson 11 párt vagy pártszövetség listája közül lehet választani, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által kisorsolt szavazólapi sorrend a következő:
Megoldás Mozgalom
LMP
Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd – Zöldek
Második Reformkor Párt
Mindenki Magyarországa Néppárt
Momentum Mozgalom
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt
Jobbik – Konzervatívok
Tisztelet és Szabadság Párt
Magyar Kétfarkú Kutya Párt
Mi Hazánk Mozgalom

Az önkormányzati választáson a vármegyei és helyi önkormányzati képviselőket, a polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választják meg. A vármegyei és helyi önkormányzati választáson azok választhatnak, akiknek az adott településen/vármegyében van a lakóhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük, azaz életvitelszerűen ott élnek, vagy legalábbis három hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak.

A nemzetiségi önkormányzati választáson az szavazhat, aki megadott határidőig az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

A vármegyei közgyűlések képviselőinek száma a teljes vármegye lakosságától függ, bár a megyei jogú városokban élők nem szavazhatnak a vármegyei önkormányzat összetételéről. A Pest Vármegyei Közgyűlést 46 képviselő fogja alkotni. Listát az a párt(szövetség) állíthatott, amely a vármegyében a lakosság 0,5%-ának megfelelő számú ajánlást gyűjtött össze.

Pest vármegyében 4 párt vagy pártszövetség listája közül lehet választani: DK, Momentum, Fidesz-KDNP, Mi Hazánk.

A települési önkormányzati választáson a választásának szabályai attól függnek, hogy a település lakossága meghaladja-e a 10 000 főt. A képviselő-testület létszáma itt is a település lakosságától függ. A polgármester, akit külön választanak meg, tagja és egyben vezetője is a képviselő-testületnek.

A polgármester választás egyfordulós, a polgármester a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz.

További információk a Nemzeti Választási Iroda honlapján érhetők el.

www.pestmegye.hu