A Magyar Limes a világörökség kapujában

Pest Megye Önkormányzata és a Magyar Limes Szövetség, mint stratégiai partnerek, előkészítő munkát kezdeményeztek a Megyeháza dísztermében.

 A közös kezdeményezés tárgya a magyarországi Limes UNESCO világörökségi címre való jelölés további turisztikai előkészítése és ezzel párhuzamosan, ahogy arról mi is rendszeresen beszámolunk olvasóinknak, egy a Duna-menti turizmust összefogó program kidolgozása.

Ennek a programnak a Dr. Karsai Árpád és Dr. Balogh Tamás által jegyzett stratégiai előkoncepciója már elkészült. Következő lépés a turisztikai kínálatot összefogó szakmai szervezet felállítása. Egy szakmai alap kidolgozása és a vélemények összegyűjtése indult meg tehát, annak érdekében, hogy az érintett római kori határmenti, megyei és települési önkormányzatokkal a Limes Szövetség a meglévő és leendő attrakció-helyszínek elé tárja, megvitassa és véglegesítse a koncepciót, partnereket szerezzen, valamint elkezdje a meglévők egységes, többféle tematikájú értékesítését.

A Magyar Limes Szövetséget az Emberi Erőforrások Minisztériuma kijelölte a Dunamenti nemzetközi UNESCO Világörökség ’Római birodalom határai’ Program” projekt gazdájának, kezdte előadását Hirschberg Attila, a Szövetség ügyvezető elnöke, aki a programban rejlő gazdasági potenciál felismerője és szorgalmazója. „A magyar Duna-menti turisztikai kínálat kiegészítése a Limes-szel, mint világörökség helyszínnel” című előadásban, majd a felmerülő kérdések kapcsán is, a résztvevők többek között arra keresték a választ, vajon megéri-e és visszahozza-e a befektetett energiát ez a törekvés. A számos jó példa egyikeként Hirschberg Nagy Britanniát hozta fel.

Nagy Britannia a Római Birodalom legnyugatibb határvidéke volt. Hadrianus császár parancsára a második század elején egy, a szigetországot derékban átvágó falat építettek az északi barbárok betörései ellen. A mintegy 120 km hosszú fal a Római Birodalom nagyságára emlékeztet és a jelenkori turizmus zseniális szervezettségének köszönhetően, ma jelentős bevételeket hoz. 2010-ben 1,2 millió turista 3,7 millió vendégéjszakát töltött el a térségben, 340 milliárd forintnak megfelelő bevételt hagyva a fal és a környék közel 2000 turisztikai vállalkozásánál. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy ez az egyik legjobb példa a kulturális örökség újrahasznosítására.

A magyarországi limes-szakasz közel háromszoros,417 km hosszan, változatos és gyönyörű tájon fut keresztül, a Szigetköztől a Dunakanyaron át Gemencig, ami már önmagában is turistacsalogató. A Duna-mente szinte összefüggő kulturális értéktárának többsége sajnos egyelőre holt érték, előnyeiket nem sikerült még kihasználni az azokat összefűző valóságalapú koncepció hiányában. A leendő római alapú UNESCO világörökség márkánkkal a Duna szakaszunk, az UNESCO egyik legnagyobb helyszínsorozataként a világ figyelmének a középpontjába kerülhet. Így a meglévő nem római emlékeket és meglévő infrastruktúrát is lényegesen könnyebben lehet értékesíteni - véli Hirschberg.

A Limesből, az őrtornyok, erődök láncolatából, az ókori városok romjaiból, látvány- és élményparkokkal, múzeumi bemutatókkal és attrakciókkal kiegészítve minimálisan annyit kell bemutatni, hogy az megfeleljen a világörökség hívószavának és helyzetbe hozza a nem római eredűeket is, hiszen ha a turista már ott van, annak minden színvonalas, élményt adó attrakciója, emléke eladható - folytatja. Szerinte ezek profi szervezés esetén, a lényegesen jobb adottságainkból fakadóan akár túl is nőhetik az angol példát. A közlekedési infrastruktúra is magasan fejlett a párhuzamos autópályáknak és a szinte teljesen kiépített alárendelt úthálózatnak köszönhetően. A hiányzók fejlesztése, ha csak a kerékpárutakat említjük, már elkezdődött. de az egyes helyszínek gyors folyami elérése még sok feladatot jelent. A szállodahajók ma elhaladnak a potenciális attrakcióhelyszínek és örökség-nyomok mellett, de a fővárosba érkező külföldi vendégeknek alig egy százaléka jut csak el az egyre turistabarátabb Aquincumba.
 
A fórumon megtudhattuk,hogy a szervezeti fejlesztés mellett a kommunikáció felépítése is jó úton halad. Egy szép megjelenésű, tartalmas, lényegre törő kiadvány is napvilágot látott annak érdekében, hogy lobbianyagként szolgáljon és segítsen a partnerek megtalálásában. Ennek rövidebb, angol nyelvű anyaga is várható. Ez akár kereskedelmi célokat is kielégíthet. A tervezett Duna-Limes honlapjának tartalmi felépítését is kézhez kapták már az érdeklődők.


Összefoglalva: a Limes és a Duna egy olyan egyedi és varázslatos élményzóna lehet, ahol a Római Birodalom folyami védelmi rendszere természeti szépségeivel, kulturális attrakcióinak sorozatával együtt látogatható továbbá több ezer év kulturális és természeti örökségére épülő tematikus utakat kínál. Szükséges a továbbiakban egy, a programterületet egybefogó csúcsszervezet, egységes és minőségi kínálat biztosítása a teljes folyószakaszon, melyet a könnyebb kezelhetőség érdekében három szakaszra tagolták a koncepció kidolgozói.