Hálózat az Új Európáért

Hálózat az Új Európáért – NET4EU

Pest Megye Önkormányzata az „Európa a Polgárokért” Európai Uniós program keretében, 4 ország részvételével (Locri - Olaszország, Lupeni - Románia, Dagda – Lettország, Pest megye - Magyarország) nemzetközi programot valósít meg.

partnerekcímer

Az „Európa a polgárokért” program fontos eszköze annak, hogy az Unió 500 millió lakosa hatékonyabban kapcsolódhasson be az Unió fejlődésébe. A program olyan rendszereket és tevékenységeket finanszíroz, amelyekben a polgárok részt vehetnek, hangsúlyozza Európa közös múltját és értékrendjét, és támogatja az Unió fejlődéséért való személyes felelősségvállalás kialakulását.

EUapolgarokert 170104

A projekt keretében, Pest Megye Önkormányzata, az Európai Bizottság támogatásból 3 fiataloknak szóló, az Európai Unió jövőjével foglalkozó helyi rendezvényt, egy nemzetközi projekt találkozót és európai vitát, illetve egy uniós fejlesztésből megvalósult helyi projekt bemutatását szervezi majd meg. A projekt európai vitáin és nemzetközi rendezvényein minden partnertelepülés képviselői részt vesznek. A viták során elhangzott észrevételekből és megfogalmazott javaslatokból kézikönyv készül, melyet az Európai Parlament képviselői is megkapnak majd a projekt zárórendezvényén Brüsszelben. A projekthez kapcsolódva, a partnerek által közösen szerkesztett online és közösségi média platformok működnek, melyek lehetővé teszik az európai fórumok témáinak további megvitatását.

Az európai viták témái a következők lesznek:

Az új Európai Parlament és az Európai Parlament szerepe az Európai Unió jövőjének formálásában
Euroszkepticizmus – okai és hatása az EU jövőjére
Gazdasági válság, migrációs válság, biztonság – új kihívások az unió előtt
Migráció és a jövő Európája
Munkanélküliség – az EU szerepe és megoldási lehetőségek

A projekt fontosabb adatai

Projekt kezdete: 2019.12.01.
Projekt befejezése: 2021.11.30.
Teljes költségvetés: 141.120 euró

Weboldal: https://www.net4europe.eu/ 
Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCCTBxWwf-opqYXdbKaIzrVg 
Instagram: https://www.instagram.com/net4eu/ 
Twitter: https://twitter.com/net4europe 
Facebook oldal: https://www.facebook.com/net4eu/ 

összcsoportképA projektben résztvevő négy ország képviselői

Első nemzetközi találkozó és európai vita - 2020.január 7.-11. Locri, Olaszország

A Hálózat az Új Európáért projekt indítórendezvényét és első európai vitáját a program vezető partnere, az olaszországi Kalábria régionban található Locri városa rendezte meg.

Az első napon, az érkezést követően a négy partnerországból érkező küldöttségek hivatalos vacsora keretében ismerkedtek meg egymással, illetve hallgatták meg a vezető partner tájékoztatóját a következő napok programjairól. A hat-hat fős nemzeti delegációkat jellemzően a résztvevő települések önkormányzati képviselői, polgármesterei, alpolgármesterei, Európai Unióval, illetve oktatási és ifjúsági kérdésekkel foglalkozó szakemberei alkották. A pest megyei delegáció tagjai a Pest Megyei Közgyűlés négy képviselője, dr. Galambos Eszter, Pesti Judit, Karácsony Ádám, Törzsök Tibor és az Önkormányzat szakértői Wolf Péter elnöki tanácsadó és Dorka Áron a Europe Direct Pest Megyei Európai Információs Pont irodavezetője voltak.

10LocriPMfb 11Pest Megye Önkormányzatának delegációja Locriban

A második napon először sajtótájékoztatón mutatatták a partnerek a programot a média képviselőnek. A projektről összeállítást készített az olasz közszolgálati televízió regionális szerkesztősége és több helyi televízió, rádió és online portál.
A sajtótájékoztatót követően a „Liceo Zauleco” középiskola diákjainak részvételével zajló fórumon Giovanni Calabrese, Locri polgármestere köszöntötte a projekt résztvevőit és elmondta, hogy régiójuk lakói számára fontos, hogy érezhessék, ők is részei az Európai Uniónak és az ő véleményük is fontos az integráció jövője szempontjából. Kalábria földrajzi elhelyezkedése miatt az itt lakók gyakran távolinak érzik maguktól az EU intézményeit, de az ehhez hasonló projektek hozzájárulhatnak, ahhoz, hogy ez az izoláltság érzés csökkenjen. A polgármesteri köszöntő után a partnerszervezetek képviselői mutatták be településeiket, régióikat, majd válaszoltak a diákok által feltett kérdésekre. A fórumot élőben közvetítette a Radio AUT, helyi web rádió.

1LocriPMfb 4

A fórum megtekinthető a projekt Facebook oldalán és Youtube csatornáján.

A RAI Olasz Televízió riportja ITT nézhető meg 15:05 perctől.

9LocriPMfb 3

A fórum után a partnerek látogatást tettek a polgármester irodájában, majd a projekt végrehajtásának technikai részleteit vitatták meg és döntést hoztak a projekt eseményeinek menetrendjéről, a kapcsolódó online és közösségi média platformok használatáról, kiválasztották a projekt logóját és döntés született a kommunikációs tervről.

5LocriPMfb 7

A projekt első európai vitájára „Az új Európai Parlament és az Európai Parlament szerepe az Európai Unió jövőjének formálásában” címmel a program harmadik napján került sor a Liceo G. Mazzini középiskolában több, mint 200 diák részvételével. A vita résztvevőit Locri Város Önkormányzatának képviselője és a gimnázium igazgatója köszöntötte, majd a projektpartnerek mutatkoztak be és fejtették ki gondolataikat a témával kapcsolatban. Ez után került sor Pier Virgillo Dastoli professor, az Európai Mozgalom Olasz Tanácsának elnökének előadására. A programot a közönség kérdései zárták.

2LocriPMfb 5

A vita megtekinthető a projekt Facebook oldalán és Youtube csatornáján.

A program zárónapján a térségben az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházásokat látogattak meg a résztvevők. A Magna Graecia régészeti park Locriban, a partvidék jelentős ókori görög és római emlékeit mutatja be, itt a látogatói fogadóépületek, bemutató installációk és információs táblák kihelyezéséhez nyújtott támogatást az EU strukturális alapja. Gioisia Ionicaban egy kisebb, a helyi gazdaság szempontjából fontos beruházással, egy helyi borászattal, illetve a térség idegenforgalmának fellendítése érdekében megvalósított nagyberuházással, egy újjáépített jachtkikötővel ismerkedtek meg a projekt résztvevői.

negyediknap1

A beruházás látogatások megtekinthetők a projekt Facebook oldalán és Youtube csatornáján.