Elkezdődött a XXI. Summerfest

Augusztus 12-22.között rendezik meg a XXI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásárt.A fesztivál programjai elérhetőek a www.summerfestbatta.hu honlapról

https://www.facebook.com/summerfestfolklorefestival
2014-es százhalombattai szlogenek:
Motiváció és inspiráció határtalanul!
Ahol a lehetőség találkozik az igényességgel!
Nem kell milliókat költeni egy világ körüli utazásra
EGYÜTT? MŰKÖDIK!

SUMMERFEST SZÁZHALOMBATTA KIVÁLÓAN MINŐSÍTETT folklórfesztivál

HAGYOMÁNY ÉS MINŐSÉG - EGYÜTT!

Résztvevők:
Brazília, Bulgária, Ciprus, Costa Rica, Csehország, Elefántcsontpart, Görögország, Grúzia, India, Kuba, Lengyelország, Olaszország, Szicília, Oroszország, Szibéria, Peru, Románia, Szerbia, Tajvan, Törökország, Magyarország

Huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Miért a motiváció és inspiráció 2014 legfontosabb üzenete?
Keressük azokat az okokat és összefüggéseket, amelyek akár nézőként, akár önkéntesként motiválják a közreműködőket. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mire inspirálja, illetve hogy inspirálja-e egyáltalán a fesztivál az embereket.

Érdekes válaszokat találtunk: a közreműködők érzelmi kötődései, szeretete erős motiváció. A folklór a néprajz inspiratív hatása több helyütt megfigyelhető: a fiatal divattervező épp úgy merítkezik ebből a tárházból, mint a fotográfus. Nagy kérdés, hogy a motiváció és inspiráció szempontjából a Summerfest 2014-ben mit üzenhet a ma emberének. Erre keressük és reményeink szerint találjuk meg a válaszokat.
Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen „árnyékban lévő” település hívott életre (Százhalombatta, Ráckeve, Tököl) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió - Pest megye déli részének - legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága (Szigetvári József - Százhalombattáról, Budai Gábor - Ráckevéről és Halász László - Tökölről) egyre nagyobb mértékben hangolta össze a rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.
A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Az elmúlt 20 évben közel 150.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 21 ország mutatkozik be.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, melynek következtében szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.
A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 19 év során. Idén 21 ország lesz jelen.
A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, KULTÚRA HATÁRTALANUL vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára is be- és megmutatkozási lehetőség.
Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Costa Ricából, Eleféntcsontpartról, Grúziából, Peruból, Tajvanról, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertjei Sebestyén Márta, a Vujicsics zenekar, Pál István Szalonna és barátai, a Pál Család koncertje, valamint a Fölszállott a páva sztáregyüttese: Zsikó Zoltán és zenekara.

A fesztivál legfontosabb hívószavai: 21 ország jelenléte; MOTIVÁCIÓ INSPIRÁCIÓ a nemzetköziség; a hagyományőrzés; a multikulturális események sora; a családi programok; a sajátos, csak itt megtalálható közösségi élmény; a népművészet, zene, tánc; a tárgyalkotók találkozása; a családias hangulat; a magas művészi élmény; a minőség.

Kiknek ajánljuk? Akiket érdekel a hagyományos kultúra, és akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is.
Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel. Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre. Akik kedvelik a pezsgő éjszakai életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak. Ajánljuk fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltunk. Ajánljuk helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.
A fesztivál díszvendégei
A Summerfest célkitűzése, hogy bemutassa az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő magyar elemeket.
2014-ben a hortobágyi csergetés, mendei templomdíszítés, kalocsai pingálás, karcagi birkapörkölt főzés és solymászat mint UNESCO jegyzéken szereplő örökség mutatkozik be.

I. Hortobágyi csergetés
augusztus 14. 17:00-18:00, a táncos felvonulás kiemelt szereplői
Hortobágy
Az csergetés a csikósok tudománya, a szíjból készített karikás ostorral történő csattintást jelenti. Erős kart és laza csuklót követel az a bizonyos apró bólintó mozdulat, amely az ostor folyamatos forgatása közben a csikós előtt egy pillanatra bekunkorodva szólaltatja meg a sudarat, és ezt követően azonnal visszatér a körívre. A legnagyobb számban a hortobágyi pásztorok „művészei” készítenek karikás ostorokat, ami érthető, hiszen az „Isten homloka” az élő pásztorság kiemelkedő otthona hazánkban.

II. Mendei templomdíszítés és kézműves tevékenység
augusztus 18-20. Szent István templom
Látogatási időpontok a templomdíszítő asszonyok részletes magyarázatával:
augusztus 18. 15:00, 16:00, 17:00
augusztus 19. 15:00, 16:00, 17:00
augusztus 20. 15:00, 16:00, 17:00
Mende
A templomdíszítés szokása Mendén pünkösd ünnepéhez tartozó, egyházi keretek között zajló tavaszköszöntő szokás. A három napos ünnepi időszakhoz kapcsolódó hagyomány elsősorban a helyi, szlovák eredetű evangélikus közösség tagjait érinti, de a mendei katolikusok és a környező települések evangélikusai is gyakori résztvevői az eseménynek. A templomi májfaállítás szokásában a gyülekezet tagjai nemek és korcsoportok szerinti munkamegosztásban vesznek részt. A férfiak a fák kivágását, szállítását, elhelyezését végzik, míg az asszonyok és gyermekek dolga a fákra kerülő textilek elkészítése, és a fák kendőkkel történő díszítése.

III. Magyar solymászat bemutató
augusztus 18-20. 11:00-19:00, Damjanich út

A magyarság solymászati múltja több mint ezer évre tekint vissza, hozzá tartozik a magyarságtudathoz, és mint ilyen végigvonult az egész történelmünkön. A solymászat röviden ragadozó madárral történő vadászatot jelent, bővebben egy életformát és az azt élő közösséget, amelynek a középpontjában a solymászat áll.
Ide tartozik a ragadozó madarak és a természet szeretete, a vadászat ismerete ugyanúgy, mint a vadászmadarak betanítása, tenyésztése, felnevelése, tradicionális solymászati felszerelések elkészítése, használata, a történelmi solymászmúlt feltárása, a hagyományok ápolása, szemléletformálás és tanítás, a solymászati tudás átadása.

IV. Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, pingálás, porcelánfestés
augusztus 18-19. 16:00-19:00, augusztus 20. 10:00-18:00, a Mezőföldi falu a városban program részeként látható a népviseletbe öltözött asszonyok pingálása.

V. A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya
augusztus 20. Summerfest sokadalom, a társaság szabadtéren látványos körülmények között főzi a birkapörköltet, amely megkóstolható
Karcag
A karcagi módra főzött kunsági birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának jellegzetes gasztronómiai értéke. A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, a táplálkozásában a juhhús nagyon fontos helyet foglalt el. Még a 18. században is hatalmas nyájak beretválták a nagykunsági városok határát.
A kunsági birkapörkölt ízvilága teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent.

KIÁLLÍTÁSOK
Ünnepi viselet
Az idei Summerfest alkalmával a Barátság Kulturális Központ előterében nemzetközi népművészeti kiállítást láthatnak az érdeklődők, melynek keretében minden résztvevő ország egy-egy ünnepi viseletét tekinthetik meg. „Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.” (Ady Endre).
Megragadni a megfoghatatlant
10 éves az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség egyezménye
A Megragadni a megfoghatatlant című kiállítás az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján szereplő magyar örökségeket mutatja be a látogatóknak tárgyak, képek és szövegek segítségével. Célunk szerint a látogató itt többet megérthet a szellemi kulturális örökségek működéséből, a közösen gyakorolt hagyomány megéléséből. Miért jó ebben újra és újra részt venni? Mi vonz arra, hogy egy közösség tagjai legyünk? Van-e mindenkinek megélhető, tovább adható öröksége? Ezek a kérdések nemcsak a kívülállókat, hanem az érintetteket is foglalkoztatják: azokat a közös örökséggel rendelkező embereket, akik tudatában vannak a birtokukban lévő tudás és gyakorlat maguk számára is érvényes értékeinek. A kiállítás segít közelebb kerülni a saját örökség és a kulturális sokszínűség, az identitás, a párbeszéd, a közösség, a tanulás, a kreativitás és az ünnep fogalmaihoz is. A kiállítás a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság rendezésében készült.
Népviseleti babák kiállítása
A kiállítás a Pest megyei Vácrátót község népviseletét mutatja be a XIX. század első felétől napjainkig. Az eredeti népviseleteken és fotókon keresztül nyomon követhető a népviselet változása, a felöltöztetett babák pedig a XX. század népviseletét mutatják be. A kiállítást olyan személyek rendezték, akik a településen élnek, népviseletbe járnak vagy ünnepnapkor öltik fel azt, így hiteles képet ad a Vácrátót kultúrájáról. A kiállítást szervezte a Vácrátóti Hagyományőrzős és Faluvédő Egyesület, megrendezését a váci Tragor Ignác Múzeum munkatársai támogatták. Szakmai kurátor Csukovits Anita és Horváth Mátyás.
ZSIGMOND DORA menswear
Summerfest-inspiráció
Zsigmond Dóra fiatal végzős tervező, akinek munkáját a népviseletek inspirálták. Testvérével, Zsigmond Györggyel a Fejér megyei Alapon élnek, népviseleteket gyűjtenek. Ez a tevékenység mindkettejük életére kihat, választott szakmájukban gyakran felbukkan a népművészet inspirációja. Zsigmond Dóra az általa készített munkájáról így ír:
„Diplomakollekciómat férfiak számára készítem a 2015-16-os őszi-téli szezonra. Azért esett a férfi kollekcióra a választásom, mert érdekesnek találom a férfiak viselkedési hagyományait és ezek térbeli és időbeli változásait.
Fő inspirációm a magyar férfi népviselet, öltözködéskultúra, mely hatott az elkészült sziluettek formai és felületi megoldásaira is.
A „ZSIGMOND DORA menswear” márka a 20 év feletti férfiakat célozza meg, akik nagy hangsúlyt fektetnek értékeink megőrzésére, akiknél a felszín alatt található belbecs állandó minőségjelzőként szerepel. A márka viselői extravagáns, a tömegből kitűnő férfiak.”
Zsigmond György népviseletgyűjtő kiállítása
A fiatal tájépítész hallgató hosszú évek óta foglalkozik néptánccal és népviseletek gyűjtésével. Nem csak a viseletek birtoklása érdekli, figyelme sokkal inkább az egyes viseletekhez kapcsolódó emberi sorsokra, történetekre irányul. Gyűjtéseihez minden esetben társul az emberi kapcsolat: az egyes viseletekhez kapcsolódó információkat minden esetben összeköti a tulajdonos sorsával, történetével.
Gasztro túra a Summerfesten: Három százhalombattai étterem kapcsolódott be a fesztivál programjaiba, sajátos gasztro-programmal. A Halászcsárda mezőföldi, a Harcsa Csárda erdélyi, az Ebatta a felvidéki a CafeTeria Kávézó pedig nemzetiségi ételkülönlegességeket kínál, amelyeket csak és kizárólag a fesztivál idején találhatók meg az étlapjaikon. A vacsoraesteket élő népzenével fűszerezik!
Bővebb információ a www.summerfestbatta.hu weboldalon található!
Turisztikai látnivalók: A százhalombattai Régészeti Parkban, Magyarország első szabadtéri őskori Múzeumában a városnak nevet adó „százhalmok”, a Dunántúl legnagyobb halomsírmezője található, a 15 medencés strandfürdő; a csodálatos Duna part; és nem utolsó sorban a „Matrica” Múzeum, amelyben nem matricákat őriznek, hanem: Terek, emberek, évezredek titkait. A Múzeum a város római kori nevét (ejtsd: Mátrika) viseli. Szerb templom és ikonosztáz az Óvárosban, Makovecz katolikus, illetve Finta református temploma a város központjában a Szent István téren.
A templomok augusztus 16-19 között 16 órától 18 óráig látogathatóak.
Szállás: három csillagos, komfortos, kedves szálloda a Hotel Training Százhalombatta
www.hoteltarining.hu
Étkezés: Kiváló pizzériák, és igazi Duna-parti jóféle halászlé, halételes éttermek várják az utazókat.
A városról, látnivalókról: www.szazhalombatta.hu; www.matricamuzeum.hu

A rendezvény százhalombattai programelemei:
SZTÁRFELLÉPŐK:
augusztus 16-án 22 órakor
SEBESTYÉN MÁRTA KONCERTJE
augusztus 17-én 19 órakor
PÁL ISTVÁN SZALONNA ÉS BARÁTAI
augusztus 17-én 22 órakor
PÁL CSALÁD KONCERTJE
augusztus 18-án 22 órakor a
VUJICSICS ZENEKAR KONCERTJE
NYITÓ- ÉS ZÁRÓCEREMÓNIA
Nyitó: augusztus 14-én 19 órakor, Záró: augusztus 21-én este 19 órakor

Új helyszínen a csodálatos Nívó Díjas Szent István téren!
A nyár legnagyobb népművészeti, kulturális eseménye, 21 ország részvételével!

A ceremóniák este 7 órakor kezdődnek, a nyitó augusztus 14-én a záró augusztus 21-én. Augusztus 14-én pompázatos tűzijáték koronázza meg a nyitóceremóniát! Egy este beutazhatja a világot, csodálatos kultúrákkal, táncokkal ismerkedhet! Igazi multikulturális csemege!
Ki játszik ilyet?
Nemzetközi gyermekjátszó a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló). 2012. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig. Igazi családi program, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 21 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket, kicsiket és nagyokat! Az év legjobb családi programja!
Táncpanoráma 2014. augusztus 16-19 között esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében
Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és ehhez elegendő, ha a Kulturális Központ gyönyörűen felújított nézőterén foglalnak helyet.
Népek bálja 2014. augusztus 15. 20 óra, Szent István tér
Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégeinkkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén nyolc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.
Ökumenikus szertartás a békéért 2014. augusztus 18. 11 órakor, Szent István templom
A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. Az szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt, így a szertartás egyben igazi zenei csemege is!
Nyári karnevál 2014. augusztus 18. 23,00 órakor, Fesztiválklub
Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban.
Belépés csak jelmezben!
Fesztiváltárlat és kiállítás augusztus 14-től a Barátság Kulturális Központban
A Barátság Kulturális Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról, illetve itt látható a nemzetközi népviselet bemutató. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető. Idén nemzetközi esküvői népviseletek adják meg e kiállítás egyediségét!
Summerfest sokadalom
Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodó vásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Mindez egy helyen, egy héten keresztül: a Rendezvényközpont parkolójában kialakított vásártéren. Az idei fővendég Kádár Ferkó fotószínháza!
Világ Zene és nemzetközi táncház augusztus 16-19 este 7 órától 10 óráig
Minden este négy ország zenei koncertje, nemzetközi és magyar táncház várja az érdeklődőket, a táncolni vágyókat! A nemzetközi tánctanítás mellett mezőföldi, moldvai és kalotaszegi táncokat lehet tanulni.
Fesztiválklub és Folk kocsma augusztus 14-21 között minden éjjel a Barátság Kulturális Központban (Szent István tér)
Igazi fiataloknak, és még nem öregeknek való éjszakai multikulturális klub, ahol a világzene, a népzene, a diszkózene a táncház együtt adják meg mindenki számára a találkozás, a vidám együttlét lehetőségét, különböző tematikus esteken.
INFO JEGYVÁSÁRLÁS ÉS PROGRAMOK: www.summerfestbatta.hu
Jegyek vásárolhatók a Barátság Kulturális Központ pénztárában, Szent István tér 5.
Szigetvári József fesztiváligazgató: Tel: 06-20-9752-816
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

SAJTÓKAPCSOLAT:
Dobos Ágnes sajtóreferens
Tel: 06-30-9966-045
E-mail:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fesztivál iroda:
Tel: 06/23-358-973, Fax: 06/23-550-000
Magyarok Öröksége Alapítvány, 2440 Százhalombatta, Szent István tér.