DivatjaMÚLT? Divat?

Szeptember 15-én (vasárnap) 10-17 óráig, régmúlt idő divatjával ismerkedhetnek az érdeklődők a százhalombattai Régészeti Parkban.

„Elképzelte már, milyen lenne az Ön családja az őskorban vagy a középkorban? Hogyan nézhetett ki nagyon-nagyon régen anyu vagy apu, s mit hordhatott egy tízéves gyerek? Ezekre a kérdésre kaphatnak választ azok, akik ellátogatnak Százhalombattára. Felidézik a látogatóknak hogy mi volt a korabeli, aktuális szokás, divat, trend, mert szerintünk a múlt divatja nem divatjamúlt!

A Régészeti Park családi napján különleges eseményeként Magyarországon is egyedülálló zenés divatbemutatón mutatják be évezredek viseleteit a bronzkortól a középkorig!

A délelőtti kézműves foglalkozáson a gyerekekkel együtt egy-egy kor jellemző viseleti darabját elkészíthetik a családok!

12.30 órától a „Korabeli ételkóstolón” korabeli recept alapján készülő ízletes ételt kínálnakDSC03092 250x250

Ebédre római kori ételt kínálnak, mely a Julius Caesar barátjáról elnevezett finomság. Az almával és tarhonyával készített fűszeres ragut Matius módra feleleveníti a római kori ízeket! Mindehhez egész nap rekonstruált bronzkori kemencében sütött őskori lepényt kóstolhatnak.

13.30 órától Magyarországon egyedülállónak mondható különleges ’Divatja Múlt’ címmel viselettörténeti bemutatóra kerül sor. Gyönyörködhetnek az életképekben, melyekben bemutatjuk a korszakok ruházatát a kora bronzkortól a középkori Bátéi Dorka új ruhájáig! Az egyes régészeti korszakokra jellemző férfi és női viseleti darabokat mutatják be „zenés divatbemutatón” az adott kort illusztráló zene kíséretében. A ruhák puszta látványán kívül kis ismertető segít eligazodni az alapanyagok, szövetek, színek, szabások, ékszerek, és viselésük módja között. Az itt bemutatásra kerülő ruhadarabok ismert régészeti leletek alapján készültek, amelyek kollekciója évről évre bővül egy-egy újabb, hitelesebb, nívósabb ruhadarabbal a szakma és a látogatók örömére. A középkori Bátéi Dorka viselete most kerül először bemutatásra, mellyel a látogatók találkozhatnak a szeptember 27-én nyíló „Matrica” Múzeum „695 éves Báté” című kiállításában is.

A Régészeti Parkot körbejárhatják vezetővel, akitől az őskorról tudhatnak meg sok érdekességet! Egész nap a városnak nevet adó 2700 éves „százhalmok” közül megtekinthetik az egyik rekonstruált 2700 éves feltárt halomsírt, ahol a kor temetkezési szertartását ismerhetik meg.

Igazi viselettörténeti utazás várja azokat, akik ellátogatnak a Régészeti Parkba!

Legközelebbi rendezvény:

Október 19. 10-17 óráig – Múzeumok Őszi fesztiválja – Láthatatlan múlt…–Szezonzáró

Dobos Ágnes - „Matrica” Múzeum

A rendezvény helyszíne: Régészeti Park, Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 1., T: 06 23 350 537

Információ: 06 30 9966 045

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Internet: www.matricamuzeum.hu