Pest megyei is van Európa leggyorsabban növekvő vállalatai között

Az Inc. magazin 2007 óta publikálja a legnagyobb növekedést elérő amerikai cégek ötezres listáját, de tavaly óta Európára is elkészítik az elemzést. A 2016-os listán a legjobb 100 között három magyar is helyet kapott.

A 2016-os listára az az ötezer vállalkozás kerülhetett fel, amely 2011-ben minimum 200 ezer eurós, illetve 2014-ben legalább 2 millió eurós árbevételt produkált, továbbá európai székhelyű, magánkézben lévő, önálló társaság. A jelentkező cégek végső rangsorát a 2011 és 2014 közötti bevételnövekedésük százalékos értéke szerint határozták meg.

A tavalyi listához képest sokat erősödött a mezőny, míg akkor az első helyhez közel 7,5-szörös, addig idén már közel 12-szeres növekedésre volt szükség a vizsgált periódus alatt. Az erősödő mezőny ellenére a magyar cégek száma csaknem százzal – 185-ről 280-ra – növekedett egy év leforgása alatt, így Magyarország a korábbi kilencedik helyről a hetedik legtöbb céget felvonultató európai ország lett – áll a Bisnode közleményében.

Három magyar a top 100-ban

A SETINO Hungary Kereskedelmi Kft. az 51. helyig kúszott a ranglistán, az ezt követő magyar cég a T-TRANS FŐÉP Építőipari, Kivitelező és Szállítmányozó Kft. az 55-ik helyen, majd 97-ikként jön a biatorbágyi General Transport Company Kft.

gtrans biatorbagy

A lajstromozott magyar cégek között a kiskereskedelmi, az építőipari továbbá a szállítás és logisztikai cégek némileg felülreprezentáltak az összeurópai arányokhoz mérten, míg az üzleti termékekkel és szolgáltatásokkal, illetve IT szolgáltatásokkal foglalkozó cégek valamelyest alulteljesítettek, a feldolgozóipar pedig igazodott az európai átlaghoz.

A Magyarországot képviselő cégek között túlsúlyban vannak a fővárosba vagy Pest megyébe bejegyzett cégek (40,4 és 17,9 százalék). A harmadik helyen Bács-Kiskun megye vállalkozásai állnak 4,6 százalékkal, őket követik Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye cégei 3,9 százalékkal. Az egyetlen megye, ahonnan nem sikerült egyetlen cégnek sem felkerülnie az Inc. listájára, Nógrád megye volt.

Forrás: www.hvg.hu