Külkapcsolatok

Hargita megye

Hargita megye Erdély keleti részén helyezkedik el. Székhelye Csíkszereda. Hargita megyében élnek a legmagasabb arányban magyarok egész Erdélyben. A legutóbbi népszámlálás (2011) eredményei szerint a megye főbb etnikumai a következők: magyar (82,9%), román (12,6%), cigány (1,7%). A legnagyobb magyar csoport a székelyeké.

Hargita Megye Tanácsának testülete 30 tagból és a megyei tanács elnökéből áll, akit a választópolgárok 2008-tól közvetlenül választanak meg. Elnöke Borboly Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselője.

Pest megyének 1997 óta van hivatalos formában kapcsolata Hargita megyével. Az együttműködés tartalma kiterjed önkormányzati, kulturális és gazdasági kapcsolatokra is. A két fél folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket kulturális és ifjúsági projektekben és figyelemmel kísérik az európai uniós pályázatok adta lehetőségeket.

 

Ludwigsburg járás Baden Württemberg tartomány

A németországi járás 12 km-re Stuttgardtól helyezkedik el.  43 km2-én mintegy 88, 000 fő él.

Pest megyének 1992 óta van hivatalos formában kapcsolata Ludwigsburggal, melynek alapját általános önkormányzati együttműködés és kulturális együttműködések alkotják.

A két fél között rendszeresek a találkozók, folyamatosan keresik az együttműködési lehetőségeket gazdasági, kulturális téren. Ennek hagyományos helyszíne a ludwigsburgban megrendezésre kerülő „Spatlingsmarkt” (őszi vásár) elnevezésű esemény, melyen kiállítókkal is képviselteti magát Pest megye. Az őszi vásár remek lehetőséget biztosít arra, hgoy kellemes környezetben hozza egymáshoz a helyi lakosokat és termelőket egymással, illetve Pest megye képviselőivel.

 

Tengermellék-Hegyvidék megye, Horvátország

A 4152 km² kiterjedésű megye Nyugat-Horvátországban helyezkedik el, ide tartozik a Kvarner-öböl és Horvátország északi tengerpartja, a Krk, Cres, Losij és Rab szigetei, valamint a hegyvidék egy része is. Székhelye Fiume.

A Primorsko-goranska županija vezetői részt vettek a Megyenapi ünnepségen 2014-ben.

 

Mazóviai Vajdaság, Lengyelország

A Mazóviai Vajdaság Lengyelország 16 vajdasága közül az egyik közigazgatási egység. Jelenlegi formájában 1999. január 1-jén alakult meg az akkori adminisztratív reform eredményeképpen, székhelye Varsó.

2000 óta van Pest megyének kapcsolata a Mazóviai Vajdasággal (1996-tól a Varsói Vajdasággal). A kapcsolat alapját az általános önkormányzati együttműködésen túl kulturális együttműködés is jellemzi.

2013-ban Adam Struzik, a Mazóviai Vajdaság és Pest Megye között meglévő különleges együttműködésben folytatott kiemelkedő tevékenységért dr. Szép Tibor jegyző úr részére Pro Masovia Medál kitüntetést adományozott, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében játszott szerepének elismeréseként.

 

Hebei (Kína)

Hebei a Kinai Népköztársaság északi tartománya. Tartományi székhelye és legnagyobb városa Shijiazhuang. Területe 187,700 km2, lakosainak száma több, mint 71,000,000.

Elhelyezkedése hasonló Pest megyével, mindkettő a fővárost ölelik körbe.

2000 óta van Pest megyének kapcsolata Hebei-jel, az együttműködés gazdasági, kereskedelmi, oktatási, egészségügyi és önkormányzati területekre terjed ki.

2014. áprilisában a kölcsönös befektetések bővítéséről és technológiai együttműködések erősítéséről tárgyalt Pest megye és Hebei tartomány vezetése Dunavarsányban. A Dunavarsányi Ipari Parkban történt bejárás során a hebei delegáció vezetője – Sun Maozhang, Hebei Tartományi Kormányzat Külügyi irodájának igazgatója – hivatalosan is bejelentette, hogy Hebei tartomány kezdeményezi a két fél közötti testvérmegyei kapcsolatok létrehozását és a stratégiai együttműködések erősítését több területen. A felek megállapodása értelmében Hebei Tartomány és Pest megye tovább folytatja az együttműködési és befektetési lehetőségek feltárását, lehetőség szerint konkrét tervek és projektek szintjén, bevonva az érdekelt feleket, az egyetemeket és vállalkozásokat.

 

Csungking (Kína)

Chongqing kínai nagyváros a Jangce partján. 82,300 km2-én több, mint 31 millió lakos osztozik. A Kínai Népköztársaság egyik vezető, dinamikusan fejlődő térsége, Pest megye egyik legfontosabb stratégiai partnere.

Pest megyének kétoldalú testvér – parneri együttműködése van Csungkinggal, mely kapcsolat főként gazdasági alapokon nyugszik, ezen belül is kiemelkedik az agrárágazat. A 2009-es kapcsolatfelvétel óta többször járt kínai delegáció a Megyeházán, Pest megye pedig bemutatkozott a VIII. Csungkingi Nemzetközi Kertészeti EXPO-n 2011-ben.

Közép-Kelet-Európai és Kínai Önkormányzatok Vezetői Konferenciájára 2013. július 2-4. között került megrendezésre Csungkingban.

A Konferenciára a 16 közép-kelet-európai (KKE) ország állami vezetőit, fővárosaik, illetve nagyobb városaik és kiemelt vállalatainak vezetőit, valamint az érintett országok kínai kapcsolattartóit várták, míg kínai részről ugyancsak 16 tartomány és kiemelt város vezetője érkezett Csungkingba. A rendezvény három legfontosabb átfogó célja: a 16 KKE országba irányuló kínai befektetések ösztönzése, a külkereskedelmi forgalom növelése; előmozdítani az önkormányzati együttműködéseket, egyben azok számára platformként szolgálni; a Kínai-KKE kooperáció elmélyítése, a meglevő keretek kiszélesítése.

A magyar delegáció a turizmusért felelős helyettes államtitkár és Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkárának vezetésével vett részt a kínai és kelet-közép-európai országok önkormányzati vezetőinek találkozóján. A magyar küldöttség tagjai között voltak Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Győr, Miskolc és Pécs város képviselői is. Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlését Szabó István alelnök és Bazan Tibor képviselő reprezentálta.

Az önkormányzatok találkozóján a gazdasági együttműködési és befektetési lehetőségről tárgyaltak. A részt vevő 16 uniós és nem uniós európai országból egyedül Magyarország van jelen külképviselettel a 33 milliós városban, és egyedül a magyar főkonzulátus ad ki vízumot hét schengeni országnak.

 

Ningxia Hui autonóm terület (Kína)

Kína északnyugati részén helyezkedik el.A kínai nagy fal az északkeleti határán fut. Fővárosa Jincsüan. Területe 66, 000 km2, lakossainak száma meghaladja a 6 millió főt.

A területtel 2004 óta van Pest megyének kapcsolata, mely főként gazdasági (befektetés-ösztönzés, agrárágazat) együttműködéseken alapul.