Egymilliárd forintos fejlesztés a hernádi Herbro Kft. keltetőüzemében

Mintegy egymilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a Herbro Kft. keltetőüzemében, a Pest megyei Hernádon.

A fejlesztéshez közel 400 millió forint önerőt használt fel a cég, 245 millió forintot az Állattartó Telepek Korszerűsítésére (ÁTK) kiírt vidékfejlesztési forrásból kaptak, a többit a kormány által meghirdetett növekedési hitelprogramból biztosították - hangsúlyozta Czerván György az átadóünnepségen a közlemény szerint.

A technológiai fejlesztéssel a hernádi keltetőüzem kapacitása több, mint kétszeresére növekedett: évente több mint 26 millió naposcsibét tudnak keltetni az eddigi 11 millióval szemben. A modernizáció eredményeként 20-ról 25 főre bővült a cég létszáma.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte: a kormány fontos stratégiai célja, hogy a mezőgazdaság kibocsátásán belül az állattenyésztés arányát növelje a növénytermesztéssel szemben.
A magyar baromfiágazat exportorientált, magas szintű integráció jellemzi. Ezért bármelyik más ágazatnak is például szolgálhat a szervezettsége. Emellett fontos az is, hogy szinte teljes mértékben magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik az ágazat - tette hozzá.

Temesi István a Herbro Kft, egyik tulajdonosa elmondta: a vállalkozás vezetői 2013-ban döntöttek arról, hogy hozzákezdenek az 1980 óta fennálló keltetőüzem technológiai és építészeti korszerűsítéséhez. Feladatul az tűzték ki, hogy a Her-Csi-Hús Kft. integrációjához tartozó telepeken folyamatosan biztosítsák a naposcsibék iránti keresletet.

Az átadáson részt vett Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlése elnöke is.

MTI / www.pestmegye.hu