• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Jövőre díjat kaphat a legjobb megyei érték

A ráckevei Savoyai-kastélyban folytatódott a megyei értéktár konferencia és kiállítás.

Pest Megye Önkormányzata és a Nemzeti Művelődési Intézet rendhagyó helyszínen rendezte meg a Megyei Értékek konferenciáját és kiállítását. Most adott először helyet egy olyan épület a rendezvénynek, amely immár maga is a megyei értéktár része.

Szabó István megnyitójában úgy fogalmazott, hogy nemcsak az értéktárba bekerült épületek, természeti értékek jelentenek értéket, hanem maguk a Pest megyei emberek munkássága is. Példaként említette Budai Gábort, aki a Megyenapon vehetett át díjat, illetve Gál Tibor énekest, aki a Röpülj Páva elődöntőjébe jutott a múlt héten és mindketten ráckeveiek.

rackeve konferencia 2Szadai József, Szabó István, Jáki Réka

A megye elnöke bejelentette, hogy jövőre létrehozzák az Év Pest Megyei Értéke díjat. A díjjal azt a közösséget díjaznák, amelyik egy, már a megyei értéktárba felvett értéket kiemelkedően tud reprezentálni, ezáltal képes az érték és a megye ismertségét még inkább növelni: pl. új programot tud szervezni, marketingtevékenységet épít az érték köré, turisztikai vonzerőt teremt, média megjelenéseket generál, meg tudja jeleníteni az értéket a helyi oktatásban, nemzetközi kapcsolatot képes építeni általa. Azaz olyan újdonsággal képes kiegészíteni az érték ismertségét, ami addig nem, vagy kevésbé volt ismert a nagyközönség számára.

Szadai József, Ráckeve polgármestere a közösség erejéről példaként említette a megyei értéktárba bekerült Hajómalmot, aminek felújítása lakossági kezdeményezésre indult pár évvel ezelőtt. Ennek eredménye lett, hogy idén már közel 7000 látogatót fogadtak benne. „A Hajómalom az összefogás jelképe lett a városban".

A Nemzeti Művelődési Intézet aktívan részt vesz az értékek összegyűjtésében, népszerűsítésében – mondta Buday Tünde, az intézet Pest megyei irodájának módszertani referense, aki a megyei értéktárat a kulturális turizmus fontos részének nevezte.

„A mindennapi megszokások miatt néha nem vesszük észre a helyben lévő értékeinket" – kezdte előadását Horváth Zsolt a Hungarikum Bizottság értéktár koordinációs megbízottja. Úgy fogalmazott, hogy az értéktár megalapítása nemcsak lehetőség, hanem felelősség is egyben, hiszen csak a közösség dönthet arról, hogy mi kerül az értéktárba.

Ambrus Vilmos, a Pest Megyei Értéktár Bizottság etnográfusa, szakmai tanácsadója a megyei értéktárba bekerült értékeket mutatta be rendhagyó módon. Mint mondta, vannak a mindenki által ismertek (pl. zsámbéki romtemplom), a kevésbé ismertek (lakihegyi adótorony), és a ma még ismeretlen értékek (pl. a solymári rószaesküvő). Az értéktár feladata, hogy mindegyiket ismertté tegye a nagyközönség számára.

„Értékeket gyűjtünk, feltárjuk és őrizzük azokat"– mondta Jáki Réka, az Árpád Múzeum néprajzkutatója, múzeumigazgatója. Majd úgy fogalmazott, hogy a legfőbb céljuk meglátni és láttatni a helyi értékeket. Szerencsére, Ráckevén akad mit meglátni és megmutatni, hiszen jó pár ezek közül már megyei érték is lett.

A kiállítás év végéig a Keve Galériában látható (Ráckeve,Kossuth Lajos utca 49.).

www.pestmegye.hu