• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Ráckevei Anna lett Pest megye díszpolgára

A közgyűlés döntött a megyenapi díjazottakról.

A mai Pest megye jogelődje Pest-Pilis-Solt vármegye 362 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én jött létre. Pest Megye Közgyűlése az évfordulót Megyenappá nyilvánította.

A Megyenap különleges jelentéssel bír a számunkra. A megye újjászületésére emlékezünk, és közösségünk ünnepét tartjuk meg együtt, a megye 187 településéről érkező emberekkel és mindazokkal, akikhez különleges kapcsolat fűz bennünket. Ekkor köszönetet mondunk mindazoknak, akik a hivatásukban vagy a mindennapokban képesek voltak a példamutató tettekre, az átlagon felüli teljesítményekre.

Idén a járvány elleni védekezés nem tette lehetővé a Megyenap megrendezését, így a díjazottak később vehetik át személyesen a kitüntetéseket (az átadásokról készült fotók folyamatosan kerülnek fel a honlapra).

A megyenapi díjazottak névsora ITT érhető el.

Pest Megye Közgyűlése Díszpolgári címet adományoz Ráckevei Anna részére a kultúra területén elért kimagasló eredményeinek és társadalmi szerepvállalásának elismeréséül.

rackeveiRáckevei Anna és Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke

Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, 2013 és 2018 között a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója.

A színpad mellett a költészettel is jó barátságban áll, állandó közreműködője volt a Lyukasóra című műsornak, számos hangoskönyvben, rádióműsorban mondott verseket, illetve olvasott fel regényeket. Filmes pályafutása is figyelemreméltó, több mint harminc alkotásban szerepelt. Szinkronszínészként 90 filmhez kölcsönözte hangját.
Támogatásával létrejött a Tököli Szárny-nyitogató Alapfokú Művészeti Iskola Alapítvány.

Ráckevei Anna emberként és művészként is a közösség erejében, az egymáshoz fordulásban, az emberi-szellemi nyitottságban, a folyamatos újrafogalmazásban hisz. Hisz abban is, hogy a színház különleges, templomi terében nem a kilátástalanság, hanem a remény az úr, „a szeméthalmok alól előbújó csöpp virágok".

 

A közgyűlés Pest Megyéért Emlékérmet adományoz Kammerer Zoltán részére a sport területén elért kimagasló eredményeinek és társadalmi szerepvállalásának elismeréséül.

kammererKammerer Zoltán és Szabó István

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó. Gödön kezdett el kajakozni, a mai napig itt is él.

Legnagyobb sikerét 2000-ben érte el a Sydney olimpián, ahol két aranyérmet is szerzett. Négy évvel később Athénban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. A pekingi olimpia megnyitó ünnepségén a magyar csapat a zászlóvivője volt. Aktív sportpályafutása mellett 2017-től a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségében is vállal feladatot, ő a Dunakanyar régió képviselője. Ebben a tisztségében újabb négy évre szavaztak neki bizalmat a kajak sportág küldöttei.

 

A közgyűlés Pest Megyéért Emlékérmet adományoz dr. Weltner Amália részére több évtizedes gyógyító tevékenysége elismeréséül.

weltnerdr. Weltner Amália és Szabó István

Főorvos asszonyt közvetlensége, emberközpontúsága miatt a törökbálintiak úgy emlegetik, hogy Amália doktornő. dr. Weltner Amália 1968-ban fejezte be egyetemi tanulmányait, utána kezdett el dolgozni a Törökbálinti Tüdőgyógintézetben.

A ’90-es évek végén költözött családjával Törökbálintra. A Tüdőgyógintézetben 18 évig volt osztályvezető, 1983-tól igazgatóhelyettes volt, majd átmenetileg megbízott orvos-igazgató is. A Tüdőgondozót 1998-tól 2013-ig vezette. Ezen kívül több, mint 10 évig volt megyei szakfőorvos, és felülvizsgáló orvosként hosszú időn keresztül minden hónapban végig járta Pest megye tüdőgondozóit.

Korábban Pro Sanitate díjban, majd 2020-ban a Schweiger Ottó-emlékérem kitüntetésben részesült a tüdőbetegségek prevenciója és gondozása területén végzett kiváló munkájának elismeréseként.

 

Pest Megye Közgyűlése Pest megye külkapcsolataiért elismerést adományoz Kolcsár Béla részére a Hargita megye és Pest megye közösségeit erősítő szakmai, társadalmi és emberi kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenységéért.

kolcsarKolcsár Béla és Szabó István

Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, aki a Pest megyei értékek iránti elkötelezettségével és nyitottságával hozzájárult több sikeres kezdeményezés és projekt megvalósításához. Az elmúlt években az ő segítségével mutatkozott be a Pest Megyei Értékek vándorkiállítás számos Hargita megyei településen. A szárhegyi alkotók munkáit pedig jó pár Pest megyei településen láthattuk.

A Szent Korona óriásmakett utaztatásának egyik szervezője. Rész vett előadóként a Pest megyében rendezett Értékek napja konferencián és több alkalommal ő nyitotta meg, mutatta be a Gyergyószárhegyi Kulturáis és Művészeti Központ Festő és Művésztábor kiállítását megyénkben.

Munkájának köszönhetően a Pest megyei értékeket széles körben megismerhették a Hargitában élő honfitársaink is.

 

Pest Megye Közgyűlése Év Iparosa Díjat adományoz Kosiba Tibor részére vállalkozásában és az építészet területén elért sikerei elismeréseképpen.

kosiba honlapKosiba Tibor és Szabó István

Kosiba Tibor 1989-ben egyéni vállalkozóként kezdte a pályafutását. Az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan nőtt a cége, amely komplett kivitelezési munkákkal foglalkozik.

Kosiba Tibor a dabasi Kapisztrán-Hunyadi Emléktorony egyik építőmestere, aki áldozatos munkájával, szakmai hozzáértésével maradandót alkotott a település szívében, a Szent István téren. Ebben az évben pedig a műemlék jellegű felsődabasi gróf Nemes-kúria, külső homlokzatának korhű restaurálásában is részt vett.

Munkáját minden esetben a pontosság, megbízhatóság, alaposság jellemezte, aminek példája a Dabas-Sári Háziorvosi Rendelő felújítása, valamint a Dabasi-Szőlősi Egészségház megépítése.

 

Pest Megye Közgyűlése Év Gazdálkodója Díjat adományoz Rigó Zoltán részére a szőlőtermesztésben és bortermelésben elért kimagasló eredményeinek elismeréséül.

Rigó Zoltán közel 20 évvel ezelőtt szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett és az Öreghegy Nyakas-dűlőjében kialakította a Rigó Pince és Borházat.

A hagyományos és modern technológiák ötvözésével előállított borai egyedi minőséget képviselnek. A Bia Vére elnevezésű kékszőlőből készült testes cuvée vörösboráról méltán híres a biai szőlősgazda. Alapítója és hosszabb időn át elnöke is volt a Bia-Veritas Biatorbágy Borkultúra és Tájvédő Egyesületnek.

A Biatorbágy borvidéki státuszának visszaállításán dolgozó munkacsoport szakmai vezetőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a város 2016-ban újra csatlakozhatott az Etyek-Budai Borvidék településeinek sorába.

 

Pest Megye Közgyűlése Év Polgárőre Díjat adományoz Király János részére személyes példamutatása, a Dunakeszin élő emberek biztonsága és a helyi közösség fejlődése érdekében vállalt erőfeszítései elismeréseként.

kiralyKirály János és Szabó István

Király János a Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesület alapító elnöke, 2003 óta egy vagyonvédelmi és magánnyomozó cég magánnyomozó, valamint értékelő-elemző munkatársa.

Elhivatott, kitartó közösségi szolgálatának is köszönhető, hogy Dunakeszin 2004 tavaszára a „besurranós” típusú bűncselekmények a korábbiak negyedére estek vissza. 2014-ben mintegy harminc helybéli lakótársával megalapította a Dunakeszi Alsó Polgárőr Egyesületet.

2016-ban beválasztották a Dunakeszi Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési Bizottságába, melynek azóta is tagja. 2019-ben pedig a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagjává választották.

 

Pest Megye Közgyűlése Év Tűzoltója Díjat adományoz Szikra Zsolt János részére a közösség biztonságát fenyegető helyzetekben mutatott helytállása, az emberi élet megőrzése, és a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében tett erőfeszítései elismeréseképpen.

szikraSzikra Zsolt János és Szabó István

Szikra Zsolt János 34 éve tűzoltó, végig Cegléden szolgált és folyamatosan részt vesz a toborzásban. A korábbi időszakban versenyszerűen sportolt, fizikai állapota azóta is kiemelkedő. Lelkesedése, elhivatottsága, állóképessége példa a fiatalok előtt. Szolgálati csoportjának és az egész laktanyának meghatározó, közösségkovácsoló tagja.

Hosszú éveken át tartó állhatatos munkája teszi méltóvá az elismerésre, melyet parancsnokainak folyamatos elismerése kísér.

 

A közgyűlés Év Kisvállalkozója Díjat adományoz a Maszlag Marianna részére a minőségi élelmiszerek népszerűsítésében, a hagyományok megőrzésében és megújításában elért sikerei elismeréseként, mellyel hozzájárult közössége és a helyi gazdaság fejlődéséhez.

maszlag mMaszlag Marianna és Szabó István

A Platz piac és családi piknik 2020 júliusában kezdte meg működését, Maszlag Marianna egyéni vállalkozása formájában. Ez egy termelői piac, mely platformot biztosít a helyi őstermelőknek, kistermelőknek és kiskereskedőknek, hogy a lehető legrövidebb úton jusson el a fogyasztóhoz az előállított termék.

A piac jelenleg átlagban 60-65 kiállítónak ad helyet hónapról hónapra. Fontos célkitűzés, hogy ne csak klasszikus értelemben vásárolhassanak az emberek, hanem kikapcsolódhassanak, találkozhassanak a rég nem látott ismerősökkel.

A kezdetektől négy fő pilléren nyugszik a Platz piac tevékenysége: az erős szakmaiság és magas színvonal, a helyi termelők/vállalkozások szélesebb körű bevonása, a karitatív és közérdekű tevékenység, valamint a hatékony kommunikáció.

 

Pest Megye Közgyűlése Testnevelési és Sport Díjat adományoz Lőrincz Tamás részére a birkózásban elért kimagasló eredményei elismeréséül, mellyel nemzedékek számára mutatott példát a sport iránti szeretet erejéből.

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok magyar birkózó.

9 évesen kezdett birkózni a Ceglédi VSE Birkózó Szakosztályában. Első magyar bajnoki címét 1997-ben szerezte meg.

A válogatottban is egyre nagyobb sikereket ért el. Egyik legsikeresebb éve a 2006-os esztendő volt, amikor a magyar válogatott újoncaként a felnőtt Európa Bajnokságon junior kora ellenére végig verte a mezőnyt és Európa Bajnoki címet szerzett. Ezzel a magyar birkózósport legfiatalabb világversenyt nyert birkózója lett.

Ezután újabb sikerek következtek: három Európa-bajnoki elsőség és a világbajnoki cím megszerzése. A 2021-es tokiói olimpián aranyéremmel koronázta meg pályafutását.

 

A Közgyűlés Nemzetiségekért Díjat adományoz Frühwirth Mihály részére a német nemzetiségi kultúra közvetítésében elért eredményeiért, mellyel hozzájárult a német-magyar kulturális összetartozás erősítéséhez.

Frühwirth Mihály az 1994-ben bejegyzett „Kulturverein-Vecsés” alapító tagja, máig tiszteletbeli elnöke.

Óriási gyűjtőmunkát végzett az elmúlt évtizedekben, fotók, dokumentumok, népdalfelvételek, interjúk váltak közkinccsé neki köszönhetően. Német egyházi énekkart alapított, emléktáblák elhelyezését kezdeményezte, számos kiállítást szervezett. A Vecsési Tájház-Heimatmuseum létrehozásában elévülhetetlen érdemei vannak.

A hagyományok ápolásáért és a kultúra megőrzéséért dolgozik évtizedek óta.

 

A Pest megyében élők korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatásáért, Pest Megye Közgyűlésének és Önkormányzatának tevékenységét, eredményeit hitelesen bemutató munkájáért, Pest Megyei Médiadíjat adományoz a Williams Televízió részére.

williamsKortye Vilmos és Szabó István

A Williams Televízió 2000 óta foglalkozik televíziós műsor készítésével. Jelenleg két stúdióban készítik hétről hétre adásainkat, mely a 29-es telefonkörzeten belül történt eseményekről számol be.

2012 novemberében elindították saját online rádiócsatornájukat, míg 2019-re elérték, hogy a televízió műsorai az összes szolgáltatónál elérhetők legyenek a nap 24 órájában.

Mára közel 60 településre bővítette a vételkörzetüket. Ezzel a Williams Televízió a térség meghatározó szereplőjévé vált. A televízió vezetése a régiós vételkörzet eseményein túl Pest megye életére is koncentrál.

 

Pest Megye Közgyűlése Pest Megye Művészetéért Díjat adományoz Lázár Gergő részére a kultúra megőrzése és népszerűsítése érdekében végzett munkájáért.

lazarLázár Gergő és Szabó István

Lázár Gergő 2005 októbertől dolgozik a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Házban, 2006 óta, mint könyvtárvezető, 2013-tól pedig igazgatóként.

Széleskörű látásmódja és szerteágazó szakmai tudása révén irányítása alá tartozik a helyi Nemzetek Háza, Ádám Jenő emlékház, Csepel Autógyár Gyártmánymúzeum és a Városi Galéria működése is. Vezetésével attraktív programok, ünnepségek valósulnak meg, melyeket igen nagy gondossággal bonyolít le.

Lázár Gergő képessége, szakmaisága nemcsak Szigetszentmiklós, hanem a környékbeli települések lakói körében is elismert, emberi magatartásáért, segítőkészségéért nagyra becsülik.

 

Pest Megye Közgyűlése Pest Megye Környezetvédelméért Díjat adományoz Zsin Géza részére környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként.

Zsin Géza biológia szakos tanár, vadászati szakmérnök, természetvédelemmel, környezetvédelemmel kapcsolatos egyesületek alapítója.

Több hektár terület kapott helyi, és részben országos védelmet a kezdeményezésére.

Számos sérült állat, elárvult vadon élő állatkölyök köszönheti életét neki. Állapotuktól függően gyógyultam kerültek vissza a természetbe, vagy a Fővárosi Állatkertbe.

Meghívott előadója több erdei iskolának, természetvédelmi, turisztikai csoportnak. Évtizedek óta segíti önkéntes munkájával a település környezetének javítását.

 

Pest Megye Közgyűlése Pest Megye Környezetvédelméért Díjat adományoz az Albertirsa Barátainak Köre Természetvédelmi Csoport részére környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként.

albertirsa

A csoport 1999 óta három városi terület védettségének elérésében is hatékonyan dolgozott. Azóta a Duna-Ipoly Nemzeti Park közreműködésével számtalan védett állat élőhelyének védelmét érték el.

Mind természetvédelmi, mind környezetvédelmi tevékenységük sokrétű. A környezeti nevelés és a tudatformálás céljából évente számos akciót szerveznek, amellyel több száz főt érnek el. Elsősorban a gyurgyalag és a földikutya populáció fennmaradásának biztosítása a szívügyük.

 

Pest Megye Közgyűlése Kulturált Települési Környezet Díjat adományoz Üllő Város Önkormányzata részére a városközpont példaértékű megújításáért.

ulloPányi Zsuzsa, Pest megye főépítésze és Kissné Szabó Katalin, Üllő polgármestere

A településnek sikerült a város léptékéhez, arányaihoz alkalmazkodó, részleteiben jól kidolgozott, sokszínű, de összességében mégis egységes megjelenésű településközpontot létrehoznia.

Szép és biztonságos környezet kialakítására került sor, amelynek hangulatos hátterét a beruházás keretében megújított épülethomlokzatok képezik. A megújult térfalak között egy hangulatos és élhető tér-együttes jött létre, amely kedves színfoltot teremtett Üllő központjában.

Az új piac épületének telepítése, a környezetével kialakított szerves kapcsolata mintaszerű, a belső elrendezés megoldása sikeres.

 

A Pest Megyei Népművelők Egyesülete 1996-ban alapította a Feketedió díjat, amely a Vármegyeháza Díszudvarában egykor állt fáról kapta a nevét. A díjat azok a közművelődési szakemberek nyerhetik el minden évben, akik kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtottak.

Az egyesület elnöksége Feketedió díjat adományoz Jandácsik Pál részére.

Jandácsik Pál 2014-től az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely munkatársa. Az országban elsőként honosította meg a közművelődési intézményekre adaptált szabadulós játékokat. Egyedülállóságára, innovatív törekvéseire az országos közművelődési szakma is felfigyelt.

Az abonyi intézmény Jandácsik Pál munkájának köszönhetően több szakmai díjban részesült. Munkája értékteremtő, a közművelődési közösségek számára példaértékű.

Tevékenységével erősíti a kulturális hagyományok megtartását, nagy figyelmet fordít a közművelődési formák megújítására. Abony város közösségi életében meghatározó szerepet vállal.

 

A Pest Megye Népművészetérét díjat olyan személyek és közösségek kaphatják, akik tevékenységükkel a megye szellemi kulturális örökségéért, hagyományainak megőrzéséért, átadásáért, élővé tételéért kiemelkedően sokat tesznek.

A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért Díjat adományoz a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes részére.

Az 1990-ben - Széphalminé Iglói Éva vezetésével - újjáalakult együttest a legjobbak közt tartják számon. Ennek az eredménynek a háttere az a szakmai és evvel összefonódó közösségi munka, amely az együttest évtizedek óta jellemez.

Az év szinte minden fontos családi, vallási ünnepéhez kapcsolódó népszokást feldolgozott az együttes. A Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes tagjai nemcsak a népszokásokat, dalokat, táncokat gyűjtötték és állították színpadra, hanem a régi, akár 150 évre visszamenő jellegű viseleteket is összegyűjtötték, rekonstruálták.

A Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes célja, hogy Veresegyház városának régen volt hagyományait ápolja, az elfeledetteket felélessze, mindezeket úgy állítva színpadra, hogy a lehető legszínvonalasabban mutassa be a színpadon.

Művészeti vezető: Tóth Judit néptáncpedagógus, koreugráfus; társadalmi vezető: Hibó Józsefné.

 

A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért Díjat adományoz az Kecskés József részére.

Kecskés József több mint ötvenéves pályafutása során megszámlálhatatlan tárlatnak rendezője, kurátora. Gödöllő kulturális életének megkerülhetetlen személye.

1979-ben pályázat útján Gödöllőre került az akkor épülő művelődési központ vezetőjeként. Munkájának köszönhetően nagysikerű színházi előadások, képző- és iparművészeti, népművészeti kiállítások tették országosan ismertté a Művelődési Központot.

Önálló közművelődési munkaterületeken is dolgozott: körzeti módszertan, filmes programok, képző-, ipar-, fotó- és népművészeti kiállítások rendezése a Gödöllői Galériában és másutt. Családóvó nyári egyetem szervezése, cigány közművelődési programok, városi, megyei, országos nagyrendezvények szervezése, rendezése, pályakezdő művészek menedzselése fűződik a nevéhez.

Meghatározó szerepe volt a Gödöllő Táncegyüttes életre hívásában. Számos megyei népművészeti esemény házigazdája volt, a műfaj értője, elkötelezettje, támogatója. A térség szempontjából munkássága meghatározó volt, amely hozzájárult a megye népművészetének felvirágoztatásához.

www.pestmegye.hu